Er du en socialt ansvarlig kunde?

Medmindre du har levet i skjul fra alt menneskehed, så har du bemærket, at den globale lavkonjunktur har tvunget virksomheder til at forsøge at få din opmærksomhed og dine hårdtjente penge mere end nogensinde før. Hårde økonomiske konjunkturer gør os alle mere forsigtige i forhold til vores brug af penge, men skaber derimod også det perfekte grundlag for tilbudsjægerne blandt os. Men er et godt tilbud den eneste faktor der tæller, når man er ude på indkøb, og ved man egentlig hvordan den 50kroners T-shirt blev fremstillet? – Burde man bekymre sig?

Alt hvad vi køber har en social, økonomisk og miljømæssig indflydelse – positiv eller negativ. Man kan utilsigtet støtte unødvendige dyreforsøg, ved at købe et bestemt mærke inden for fx kosmetik. På den anden side støtter den kop fair-trade kaffe man købte hos bageren udviklingen af bæredygtigt erhvervsliv i Costa Rica.

Hvorfor har disse valg betydning? Fordi man med omtanke omkring den etiske værdi af sine indkøb, faktisk kan bidrage til at gøre verden et bedre sted. Ikke overbevist? Her er et kynisk eksempel: At øge værdien af sin ejendom, ved at udskifte det lokale uafhængige marked med et af de kæmpestore supermarkeder. Ved denne udskiftning bidrager man til at ødelægge den lokale handel, mindske karakteren af hvad der kunne været en travl gågade, samt gøre hele det omkringliggende nabolag mindre attraktivt på ejendomsmarkedet.

Ja, de store supermarkeder er mere praktiske og billigere. Men forbliv alligevel loyal til de mindre kædeuafhængige butikker, som ikke mindst giver dig mere personlig service, men også en bedre kvalitet og mere eksklusive produkter, som ikke vil gøre samme skade på markedsværdien af dit nabolag.

Læs videre for lære om 5 valg man kan tage som en etisk korrekt forbruger:

Fødevarer

  1. Kig efter fair-trade mærker – priserne er overraskende overkommelige. Fair-trade certificeringen forsikrer bæredygtige levevilkår for producenter og arbejdere i de udviklende lande gennem forhandlinger om bedre forretningsbetingelser.
  2. Når du køber friske ingredienser, så hold dig til de sæsonbetingede. Dette forsikrer dig, at den købte mad er blevet produceret inden for en rimelig afstand, og giver hermed den størst mulige ernæringsmæssige værdi. Tænk over det: er det virkelig det værd at spise halvt modne mangofrugter, som er blevet transporteret tusinde carbonemmiterende kilometer, kun for at lande i din indkøbskurv?
  3. Prøv at indfør én kød-fri dag om ugen. Ifølge en nylig UN undersøgelse er kødproduktion ansvarlig for en femtedel af verdens grønne gas-emission. Personligt elsker jeg bacon for meget til at blive fuldblods vegetar, men en ud af syv dage lyder alligevel som et fair kompromis for mig.
  4. Overvej at kompostere – hvis du har en lille have eller baggård, så begynd at kompostere dit madaffald. Dette er det ultimative sparingstip: hver eneste bid mad bliver brugt, og derefter genbrugt! Hvis du dog ikke selv vil håndtere dette, så tjek om ikke der er lokale grupper, som vil indsamle dit madspild til kompostering.

Beklædning

  1. Hvis du køber ind de store kæder, så tjek først deres hjemmesides virksomhedsansvars-side. Denne bliver mere og mere synlig på virksomheders hjemmesider, og vil forsikre dig omkring hvilke forhold deres tøj er produceret og forhandlet under.
  2. Genbrug: gå i genbrugsbutikker og tag på loppemarkeder. Vintage er det nye sort! På hvilken bedre måde kan man skabe en unik stil, spare store penge og på samme tid give lossepladsen en fortjent pause? Tag til lokale byttemarkeder og byt dit uønskede tøj – det er virkelig sjovt!

De kedelige ting:

  1. Det betaler sig at undersøge forskellige muligheder inden for etisk korrekte forsyningsselskaber. Led efter de som bruger vedvarende energikilder. Nogle investerer i vindmølleparker eller bruger dele af deres overskud på CO2-udlignende programmer. Dette gør de ikke blot af uselviske grunde. Virksomheder som investerer i vedvarende energi, viser seriøse og langvarige vækstplaner som er værd at holde sig til.

Gode penge

  1. Din økonomiske rådgiver burde vide en masse om tilgængelige etisk korrekte investeringer. Dette går helt fra pensionsfonde som undgår gambling-, pornografi og tobaksindustrier til investeringsplaner som omhandler virksomheder som er associerede med gode arbejdsstandarder.

Inden du køber

  1. Overvej hvordan du bortskaffer dig dine gamle ejendele. Der er talrige genbrugsmuligheder. Organiser dit genbrugssalg. Bortskaf elektronik ansvarligt: Tv’er, computere, mobiler såvel som batterier – CD’er og DVD’er indeholder giftigt materiale, og skal derfor bortskaffes med hensyn til dette. Mange detailhandlere laver forskellige bortskaffelsesstationer for mobiler og andre småting. Så næste gang du udskifter din vaskemaskine, så husk at nogle butikker gerne tager imod din gamle – gratis. Kig efter velgørende organisationer som tilbyder at tage imod gammel elektronik og sælge det videre.
  2. Du behøver ikke fortælle det til hele verden for at gøre en forskel. Mange småændringer skaber en stor forskel i det brede perspektiv. Hvem havde troet for ti år siden, at Starbucks og McDonald’s ville have fair-trade kaffe på deres menuer – og ovenikøbet til en overkommelig pris? Denne ændring blev dikteret af magten og effekten af betænksomme forbrugere. Skab handling med din tegnebog. Køb ansvarligt; genanvend og genbrug; køb brugt; spar penge.

Vi vil elske at høre dine tips om, hvordan man bedst er en socialt- og etisk ansvarlig forbruger 🙂