Sådan kan du bidrage til den grønne omstilling

Betegnelsen grøn omstilling dækker over alle de tiltag som Danmarks forskellige brancher, industrier og forbrugere sammen kan gøre for at nedbringe udledningen af drivhusgasser – og begrænse de skader der allerede er opstået som følge af disse.

Det er nemlig i flok opgaven skal løftes, hvis indsatsen skal have nogen effekt. At en enkelt forbruger nedsætter sit forbrug og for eksempel får installeret solceller gør kun en lille forskel – men når mange gør det, bliver forskellen større og pludselig har ændringerne effekt.

Selvom det som forbruger ved første øjekast kan synes en smule nytteløst med små ændringer, er det i den store sammenhæng således af afgørende betydning.

Når vaner og forbrugsmønstre i de danske hjem skal forandres, er det dog af og til svært at komme i gang og vide, hvor man skal starte rejsen mod en mere miljøbevidst hverdag. Her er en række konkrete ideer og tiltag en nyttig og hjælpende hånd. Når først man er i gang, bliver de næste skridt mod en grøn omstilling nemlig lettere.

Her får du derfor 4 forslag til, hvad du selv kan gøre derhjemme for at mindske miljøbelastningen og sørge for at dit personlige CO2-aftryk bliver lavere.

Vælg strøm fra danske vindmøller

I Danmark har vi frit valg, når det kommer til el-leverandør. Derfor kan du også frit skifte elselskab, hvis du ejer din egen bolig.

Vil du gerne have strøm fra danske vindmøller, men tilbyder dit elselskab ikke dette, kan du således skifte til et andet. I de fleste tilfælde er hverken strømmen eller abonnementet hos elselskabet dyrere, end hvis strømmen kom fra et forbrændingsanlæg.

Overvej dit transportforbrug

Afhængig af hvor du bor, kan du overveje at lade bilen stå noget oftere og i stedet transportere dig til fods, på cykel eller med offentlige transportmidler. Ofte sidder man fast i en vane med at tage bilen til arbejde, selvom der måske kun er få kilometers kørsel indenfor bygrænsen.

Undersøg om bussen kører, så det passer med dine mødetider eller invester i en cykel. En ekstra bonus ved sidstnævnte er, at du på den måde også får den anbefalede daglige motion.

Bor du et sted, hvor du ikke kan undvære bilen, kan du gøre en forskel for miljøet ved at planlægge din kørsel, så du ikke får unødvendige ekstrature ind til byen. For eksempel ved at handle, mens børnene er til sport, i stedet for at køre hjem og vente på, de er færdige – for atter at køre tilbage.

Prioriter danske produkter i supermarkedet

Ved at vælge danske produkter i supermarkedet, når du kan, er du med til at begrænse miljøbelastningen på flere måder.

For det første vil transporten af for eksempel frugt og grønt fra Sydamerika eller Sydeuropa kunne begrænses, når salget af produkter også gør. Dermed vil CO2-udledningen på denne front mindskes.

For det andet er der i Danmark skrappere krav til brug af pesticider i forhold til andre lande i EU, samt taget forskellige skridt for at begrænse vandforbruget og vandforureningen. Dermed kan du yderlige skåne miljøet.

Undgå madspild

Hver gang du smider mad ud, kasserer du et brugbart produkt, der er brugt ressourcer på at fremstille. Det i sig selv er i princippet ikke problemet – men fordi du smider det ud, skal du i stedet købe noget andet, og således stiger forbruget. Dermed gør CO2-udledningen det også.

Du kan nedsætte mængden af mad, du smider ud ved at planlægge dine indkøb, så du får brugt alle dine råvarer og således ikke køber mere end nødvendigt.

Er der dagligt rester efter aftensmaden, men ikke nok til hele familien, så gem dem alligevel. Eventuelt til ugens sidste hverdagsaften, hvor alle ugens rester kan udgøre en lille buffet.