Skal du have en tandprotese?

Hvis du søger en erstatning til manglende, eller dårlige, tænder og genopbygning af din tyggeevne, samt kan svare ja til nedenstående punkter, så bør du overveje en tandprotese.

Svaret er ja, hvis du:

  • Har problemer med at tygge
  • Ønsker at aflaste dine kæbeled
  • Har problemer med at smile
  • Ikke føler du kan smile

4 facts 

  1. Behandlingstiden kan variere fra én dag til fire uger, afhængig af hvor omfattende dit problem er.
  2. Behandlingsstedet kan være alt fra hos din egne tandlæge, kliniske tandteknikere og specialtandlæger i kirurgi.
  3. Priser variere fra sted til sted, og afhængig af problemets omfang.
  4. Protese er tilskudsberettiget. Er du derfor medlem af “Danmark”, bør du høre dem ad, om dine muligheder for tilskud.

Protese – det moderne gebis. 

Proteser har fået tilnavnet gebis, da det er en aftagelig løsning, designet til at ligne og agere som dine egne tænder. Gebis kan forekomme gammeldags for nogle, men i dag er proteser meget realistiske, synes naturlige og designet til at føles komfortable.

Alternativer til protese

Tandprotese kan virke overvældende, og det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning til dit problem. Der findes flere alternative metoder til at erstatte manglende tænder på.

  • Implanter: Et implantat benyttes når du skal have erstattet én eller flere manglende tænder. Tandlægen indsætter en kunstig rod af metallet titanium i kæbebenet, da titanium integreres i kæben ved at vokse sammen med dit eksisterende knoglevæv.
    Hullet i kæbebenet for-bores, så du er sikret god kontakt mellem implantatet og kæben. Kronen monteres på implantatet, ved hjælp af et forbindelsesled.Et implantat består derfor af tre dele 
    1. En implantatskrue
    2. Et forbindelsesled
    3. En krone (Eller en bro, eller en protese)Et implant anvendes, hvis du både mangler tand, og tandrod.
    Det kan forekomme ved almindeligt forfald, tandkødssygdomme eller traume.
  • Broer: Ligesom implantatet erstatter en bro en eller flere tænder. Forskellen er blot, at en bro ikke behøver nogen skrue, da den bygges og hæftes på dine nabotænder. Broen er derved forbundet til dine nabotænder.En bro består af to dele
    1. En kunstig tand, oftest fremstillet af plast eller porcelæn.
    2. To kroner på tilstødende tænder, der holder den kunstige tand på plads.En bro anvendes, når flere af dine nabotænder er sunde.
    Behandlingen stabilisere din tandstilling, og forhindre at biddet forringes.

De to alternative metoder at erstatte manglende tænder på, er begge faste løsninger, hvor protesen er aftagelig. Der er både fordele og ulemper ved begge behandlinger, hvorfor det er vigtigt at du henvender dig til en fagperson, som i samarbejde med dig kan  finde frem til den bedste løsning for dit problem og dine behov.

Det er en stor beslutning at tage, og det er derfor fornuftigt at søge råd hos din tandlæge inden du bestiller tid. Tag også en snak med en tandlæge med særligt ekspertise indenfor tandproteser, så du har et grundlag du kan føle dig tryg og oplyst på.