Køb af andelsbolig – Fordele, ulemper og finasiering

Værd at vide inden du køber en andelsbolig

Drømmer du om at eje din egen bolig, men har ikke har mod, eller økonomi til at købe en ejerbolig, så kan en andelsbolig være en god mulighed, da det er en mindre investering, i forhold til, hvis man selv at skulle købe en ejerbolig.

I dette indlæg kan læse du mere om lån til køb andelsbolig. Der er nemlig rigtig mange ting, som du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at købe en andelsbolig. En andelsbolig er nemlig ikke det samme som en leje- eller ejerbolig, som er de to boligtyper, som de fleste kender til.

Andelsbolig – hvad er det?

En andelsbolig er en ejendom, som er ejet og drevet af en andelsboligforening. Hvis du ejer en bolig i andelsboligforeningen, er du andelshaver, hvilket giver dig en andel af andelsboligforening fællesformue.

I Danmark har vi en andelsboliglov, som fastsætter generelle retningslinjer, som andelsboligforeningerne skal følge. Der er dog stadig mange muligheder for at selv være med bestemme forskellige vedtægter og regler for ledelse, diverse rettigheder og forpligtelser, som andelshaver har i forhold til fællesskabet i andelsboligforeningen.

De overordnede beslutningerne i en andelsboligforening varetages på en fælles generalforsamling, hvor der fastsættes overordnede retningslinjer.

Hvad er et andelsboliglån?

Hvis du ønsker at købe en andelsbolig, kan du optage et andelsboliglån. Ejer du allerede en andelsbolig er det muligt optage et andelsboliglån friværdien. Et andelsboliglån i friværdien kan f.eks. bruge til boligforbedringer og renovering af andelsboligen, men der er også en hel del, der bruger lånet til køb bil, rejser og andre forbrugsgoder.

Ligesom ved almindelige boliglån er der også pant i fast ejendom ved et andelsboliglån. Når du optager et andelsboliglån, kan man i banker og realkreditter som udgangspunkt højst låne op til 80 % af andelsboligens værdi. Vælger du en alternativ finansieringsløsning f.eks. et pantebrevslån kan du hos flere udbydere låne op til 95% af boligens værdi – enkelte tilbyder endda belåning helt op til 100% af andelsboligens værdi.

Fordele og ulemper ved at købe andelsbolig

En andelsbolig kan på ingen måde sammenlignes med en ejer- eller lejebolig. Ligesom både ejer- og lejebolig har både fordele og ulemper, har en andelsboligen også sine. Det er vigtigt at være opmærksom på både de positive og negative sider, hvis du overvejer at købe en andelsbolig. Herunder kan du læse mere om diverse fordele og ulemper.

Fordele ved køb af andelsbolig

Der er flere fordele ved at eje en andelsbolig. En andelsbolig har en markant lavere købspris end de fleste ejerboliger, hvilket betyder det, at du får flere kvadratmeter for pengene ved køb af andelsbolig frem for køb af ejerbolig.

Hvis den samlede husstanden har en mindre indtægt, eller anden gæld, kan det være svært at få lov at låne til køb af ejerbolig og køb af en andelsbolig kan være den bedste mulighed for, at realisere drømmen om at eje din egen bolig.

Risikoen ved køb af andelsbolig er også mindre end ved køb af ejerbolig. Hvis ikke alt i livet går som planlagt og du skulle du være så uheldig at havene i den situation, hvor det ikke længere er muligt at betale afdragene på din gæld, så kan din andelsbolig ligesom en ejerbolig, ende på tvangsauktion.

Ved tvangsauktion af en ejerbolig kan du risikere store finansielle tab, der betyder, at du ender med en stor gæld. Til sammenligning vil den lave købspris på andelsboligen betyde, at den eventuelle tvangsauktion vil være mindre katastrofal, da du har færre penge investeret i boligen.

En anden god at have med er, at du ikke skal betale ejendomsværdiska da du teknisk set ikke ejer din andelsbolig, men blot ejer retten til at bruge en af andelsforeningens boliger.

Ulemperne ved køb af andelsbolig

En ulempe ved at købe en andelsbolig, er at det ikke er muligt at optage et realkreditlån. Hvilket betyder, at købet af andelsboligen skal finansieres af et bank- eller et pantebrevslån. Både bank- og pantebrevslån har typisk en højere rente end et realkreditlån, hvilket i den sidste ende betyder flere omkostninger for dig.

Der er bopælspligt i de fleste andelsforeninger. Det betyder, at når du ejer brugsretten til en andelsbolig, så skal du også bo i boligen. I mange andelsforeninger er det ikke tilladt med fremlege eller udleje sin andelsbolig.

En andelsforening er et fællesskab, hvilket betyder, at foreningen skal godkende eventuelle forbedringer og renoveringsprojekter, før du går i gang.

Andet som du bør være opmærksom på

Der er flere ting som du skal være opmærksom når du kigger på andelsbolig. Det er meget vigtigt, at du undersøger andelsforeningens økonomi grundigt, før du køber boligen. Ligeledes er det vigtigt at du er opmærksom på, om du som andelshaver hæfter for andelsforeningens gæld, hvilket kan have store konsekvenser for dig, hvis andelsforeningen ikke har en god økonomi.

En andelsforening er et fællesskab, hvor andelshaverne tager fælles beslutninger om boligerne. Derfor kan det være en god idé at snakke med nogle af de andre andelshavere i andelsforeningen, så du kan få et indtryk af om fællesskabet passer til dig.

Hvis du optager et andelslån til køb af din andelsbolig, skal du være forberedt på, at du skal betale afdrag og renter på lånet og at denne udgift skal lægges oven i boligafgiften når du beregner din samlede, månedlige boligudgift.