Smukke farver i haven

Farveskalaen til haven

Kunstnere i haven har nogle af de mest strålende og farvekoordinerede haver, selvom de ikke ved ret meget om planter. De bruger instinktivt samme farveteori, når de sætter planter sammen, som når de maler. En kunstners farveskala viser de umiddelbare sammenhænge, farverne har til hinanden. Forestil dig en regnbue i en fuld cirkel. Rød – orange – gul – grøn – blå – indigo – violet. Det er farveskalaen.

Når man planlægger et farvetema, kan man altid bruge det til med et enkelt blik at se, hvilke farver der passer godt sammen. Det siges, at modsætninger mødes, og sød musik opstår, og det er bestemt sandt med farver. Nogle af de mest slående kombinationer er de kontrasterende farver. De befinder sig lige over for hinanden i farveskalaen, som rød og grøn, purpur og gul, orange og blå. Trefarvekombinationer giver en smule mere raffinerede kontraster.

Farvelæg din haveplan

Den mest vellykkede baserer sig på tre farver, der befinder sig med lige stor afstand fra hinanden i farveskalaen – rød, blå og bleggul eller purpur, grøn og gulorange. I stedet for at vælge kontrasterende farver kan man skabe harmoniske virkninger. Det gøres ved at bruge tre farver, der befinder sig lige ved siden af hinanden i farveskalaen. Man kunne fx vælge gul, orange og rød eller lilla, purpur og violet. For mig er det en stor hjælp at farvelægge min haveplan, så jeg kan vurdere, hvordan farverne vil passe sammen.

Husk at der er flere end bare de rene farver, der kan sættes sammen; farver fås i alle nuancer, og det samme gør blomster. Deres løv har også et næsten uendeligt antal farvevariationer – fra gulgrøn, blågrøn og bleggrøn til mørkegrøn, kohherfarvet og næsten sort. Havens svampe kan også live flot op i billedet.

Farvelægning

Nu er jeg kommet til det punkt, hvor jeg får lyst til at lave en hurtig tegning af haven med vandfarve. Man behøver overhovedet ikke at have en kunstnerisk åre for at forsøge sig. Begynd med at fylde trekanterne med farveklatter. Virkningen vil være mere Picasso efter en vild aften i byen end Gainsborough i færd med et detaljeret landskab.

Det er ikke nødvendigt at være særlig realistisk med hensyn til hverken form eller detalje. Man har kun brug for at fornemme, hvilke farver der skal være hvor i haven, og hvordan de klæder hinanden.  Hvis man vil lave et traditionelt bed, vil man sandsynligvis gerne have mange forskellige farver. For at undgå, at de alle sammen kommer i disharmoni, og for at få dem til at se naturligt frodige ud, er det klogt at have grøn som dominerende farve – leveret af stedsegrønne planter og bladplanter – med farveklatter imellem.  

Undgå at anbringe farver, der skriger til hinanden, lige ved siden af hinanden. Man kan være meget koordineret og holde sig til toner af purpur, lilla og pink eller blå, pink og hvid; eller gå ind for varme og moderne farver med rød, gul og orange. Et lille råd, lad være med at blande de to farveskalaer i haven, ellers vil resultat blive som en eksplosion i en farvehandel. Man behøver ikke at tage sig af, at  man ikke har sat navne på planterne endnu eller tænkt over, hvordan man skal sikre blomstring i bedet hele sæsonen. Husk at du også kan få 3 tilbud på en anlægsgartner – gratis og uforpligtende – hvis havearbejdet er helt uoverskueligt….