3 årsager til ondt i nakken

..og hvad du kan gøre ved det.

1 ud af 3 danskere har ondt i nakken. Faktisk er det en stigende folkesygdom, som mange ikke tager alvorligt inden det er for sent. I de fleste tilfælde er der tale om uskyldige årsager, men ondt i nakken kan desværre også være tegn på alvorlige sygdomme som diskusprolaps eller piskesmæld. Har du ondt i nakken bør du altid kontakte din læge. Ofte kan problemet afhjælpes med øvelser og fysioterapi, men hvis du lider af andre symptomer samtidig med dine nakkesmerter kan det kræve anden lægehjælp. Her er de 3 typer af ondt i nakken som oftest giver symptomer.

Muskelspændinger

Langt de fleste der har ondt i nakken har det på grund af muskelspændinger. Det er især vores siddestillende arbejdsliv der er skyld i de fleste af disse tilfælde. Det er ikke naturligt for kroppen at sidde foroverbøjet foran en computer i mange timer hver dag og det sætter musklerne i nakken under pres. Nakken er en meget sensitiv og kompliceret samling af muskler der styrer vores bevægelser. Har man hovedet i fastlåste positioner kan man udvikle muskler der er stive og så går det ud over andre muskler. De overkompenserer og gør problemet værre. Løsningen er at arbejde bedre og ikke sidde fastlåst. Rejs dig op med jævne mellemrum, lav udstrækning af din nakke og vær opmærksom på hvordan du sidder med nakken. Bruger du en bærbar computer så sørg for at den er hævet fra bordet så du ikke skal læne dig fremover når du arbejder. En fysioterapeut kan klare lidt værre tilfælde.

Diskusprolaps

En diskusprolaps er en alvorlig tilstand hvor noget af det stødabsorberende materiale i nakkens virvler trykker ud og presser på nerver og rygmarven. Diskusser kan sammenlignes med en sæk af silicone, blødt materiale der adskiller de forskellige led i nakken. Hvis der går hul på sækken trykkes det indre materiale ud og kan påvirke nerver. Har du en diskusprolaps vil du have ondt i nakken, men ofte stikker smerterne ud i skulderen, ved skulderbladet og ned i armen. Det er fordi nerven bliver påvirket. I slemme tilfælde kan man miste følelse i nogle fingre. Ikke alle diskusprolapser skal opereres. Det afgør lægen, men det er altid noget der skal tages alvorligt.

Piskesmæld

Piskesmæld er en forvridning eller forstuvning af nakken, der oftest opstår efter et biluheld hvor nakken voldsomt føres frem og tilbage. Led, bløddele og muskler kan blive påvirket og give smerter. Mange kommer sig hurtigt efter et piskesmæld, men nogen har problemer i måneder og endda år bagefter. Piskesmæld kan være en svær lidelse at diagnosticere fordi man ikke altid kan se det på scanninger. Derfor slås mange med piskesmæld med at få anerkendelse for deres lidelse. Lider du af piskesmæld skal du lytte til din krop og ikke lade dig tale fra at få behandling. Det er vigtigt med tidlig indsats for at få en god prognose.