3 forskellige tagformer du bør kende

Der findes mange forskellige tagformer, og det kan være svært at danne sig et overblik over de mange forskelige typer af tag. I dette blog-post vil jeg opridse 5 essentielle tagformer du bør kende til

God læsning

  Valmtag

Et valmetag er en dansk klassiker. Det er et tag der pynter mange hjem i Danmark, og det har det gjort siden starten af 60’erne. En stor fordel ved Valmtaget er, at det er designet til at kunne klare ekstrem vejer forhold. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Danmark har utrolig meget regn. Det kan være en af grundene til, at valmetaget er blevet så populært.

Et kendetegn ved Valmtaget er de fire tagflader, som alle har en hældning. Det er med til, at valmtaget er et af de tage, der har nemmest ved at komme af med vand.

Fladt tag

Et fladt tag er som navnet hentyder meget fladt. Det er dog ikke helt fladt. Før i tiden var det meget normalt at opfører vandrette tage, der blev dog hurtigt indført et lovkrav mod det. I dag er der et lovkrav om en minimumshældning på et fladt tag, på 2,5%. Det skyldes, at taget skal kunne komme af med vand fra regn og snevejr. Det flade tag kom til Danmark, fra lande som USA og Kina.

Det flade tag var meget populært i disse lande grundet deres tørre klima. Tagformen tog først virkelig fat i Danmark igennem 1950’erne og op igennem 1970’erne.

 Københavnertag

Denne tagform har som navnet antyder, fået sit navn efter København. Københavnertaget var utrolig populært, i 1870 helt frem til starten af 1900-tallet. I denne periode blev der opført mange boliger i København med sådan et tag. Københavnertaget udsprang som følge af Danmarks første byggelov, som blev til i 1856. Denne nye lov krævede blandt andet at tage i København fremafrettet kun måtte have en hældning på 45 grader. Det skyldes at der på det tidspunkt i København, var mange tage der skyggede for andre huse.

Københavnertaget kan kendes på den øverste del af taget. Det er fladt, med en lille hældning ud til siderne. Den nederste del af taget går ned langs siderne. Vinduerne fungerer derfor som en del af taget.

Københavnertaget var et kæmpe hit da sådan tage medvirkede til større loftrum. Det er blandt andet derfor så mange københavnerlejligheder har opbevaringsrum og vaskerum op loftet.

Jeg håber du blev klogere på forskellige tagformer. Hvis du interesserer dig for tag og tagarbejde kan du med fordel læse mere her.