Bedemandens Rustvogn

En rustvogn er et specielt bygget køretøj, beregnet til transport af afdøde personer, som de danske bedemænd benytter. I Danmark har vi rustvogne som biler, cykler, hestevogne og motorcykler. Hos Rosen Begravelsesforretning kører vi i en klassisk Volvo. 

Bedemandens rustvogn er noget vi oplever, kan påvirke de pårørendes beslutning om hvorledes de skal vælge den enkelte bedemandsforretning eller ej. Det har ofte noget at gøre med, om den afdøde har haft et specielt forhold til et bestemt bilmærke eller ej. Det skal også respekteres, da den sidste rejse i livet selvfølgelig skal være i den bil man altid har været emotionelt forbundet til. 

Ordet rustvogn har en historisk forklaring, i ældre tid i tyskland, brugte datiden konger og storfyrster en separat vogn til at transportere bagage, mad og militær udrustning rundt i landet. I 1. verdenskrig blev rustvogne brugt til at fragte ammunition og rustninger ud til soldaterne i marken, og køre de faldne soldater hjem. Sådan fik rustvognen sin forbindelse til døden, og ordet har været brugt i den betydning vi kender i dag.

Der er ikke krav om at afdøde køres i en rustvogn, der er kun krav om at man udviser sømmelig omgang med afdøde og ikke forstyrrer den offentlige ro og orden.

I Danmark har vi tradition for at kørsel med afdøde foregår både fra stedet, hvor dødsfaldet er sket, fra opbevaring af afdøde og for kørsel til og fra højtideligheden. Når rustvognen køre fra højtideligheden mod krematoriet, køres der langsomt, så pårørende kan nå at sige et sidste farvel. Hvis afdøde skal begraves på en kirkegård der ligger andetsteds end kirken, køres der i ligtog efter rustvognen, så de pårørende kan følge den afdøde, på den sidste rejse. 

Det siger færdselsloven om ligtog

Der står i Færdselsloven, hvordan man skal forholde sig til et ligtog, og hvad man skal være opmærksom på, når man møder et ligtog.

 I Færdselsloven står der, at trafikanter skal give fri passage for ligtog, hvilket desværre ikke altid er hvad der sker i virkeligheden. De sidste par år har der være landsdækkende medieomtale omkring billister der ikke respekterer ligtog på vejene. Det er super ærgerligt og er ikke det som hverken de pårørende eller bedemanden har brug for i den givne situation. 

Vi mener, at billister skal hive fat i deres empatiske evner og respektere ligtog samt den afdødes pårørende. Lige meget hvor travlt man har, skal man stadig overholde færdselslovens regler. 


Hvis man vil høre mere omkring hvilke rustvogne man kan benytte i Danmark eller vores rustvogn, skal du være velkommen til at kontakte os på www.rosenbegravelsesforretning.dk