Bedste sommerdæk til 2017?

Ønsker du den bedste sikkerhed og køreglæde, når du starter din bil, kan du med fordel skifte til de bedste sommerdæk på markedet. FDM har i vanlig stil offentliggjort resultatet af den årlige test. Der er testet i både 15- og 17-tommer størrelsen. Vil du vide mere om testen og de generelle fordele ved at anvende gode sommerdæk, kan du læse med her.

Vredestein Sportrac 5 som vinder

Resultatet i 15-tommer kategorien gav Vredestein Sportrac en sejr med fem ud af seks stjerner. Alle dæk er blevet målt på parametrene ‘tør vej, ‘våd vej’ ‘støj, ‘brændstofforbrug’ og ‘slidstyrke’. Mest imponerende var dækket på våd vej, men beskrives generelt som et fantastisk dæk uden svagheder. Derfor kan modellen kun anbefales for maksimal køreglæde og sikkerhed. Af andre gode kandidater i kategorien kan Continental Conti-PremiumContact 5 og Dunlop Sport BluResponse nævnes. Begge høstede fire stjerner sammenlagt.

Et godt stykke arbejde af Continental

Og netop Continental vandt testen i 17-tommer-klassen. ContiSportContact-modellen scorede samlet fem stjerner og roses blandt andet for slidstyrken samt evnen på både våd og tør vej. Især kurvekørsel, bremsning og undvigelsesmanøvre på tør vej imponerede de kræsne dommere. Men den samlede vurdering på våd vej har også trukket dækket gevaldigt op. Alternativt kan der kigges mod Pirelli og Vredestein, som begge har lavet dæk til fire stjerner sammenlagt også.

Vådt føre vægter mest

De forskellige kategori har ikke alle samme betydning. Hele 40% af den samlede karakter vurderes ud fra, hvor god dækket er i vådt føre. Det kan virke underligt, når der er tale om sommerdæk, men den danske sommer kan være en våd fornøjelse, og sikkerheden er vigtig. Derfor er det bestemt, at egenskaberne i vådt føre skal have en stor indflydelse.

Det er det især fordi, at det er i vådt vejr, at køreegenskaberne for alvor bliver testet. Stort set alle dæk kan sagtens holde bilen stabilt kørende i tørt vejr, men ikke alle dæk har et mønster, der leder vand væk lige godt.

Hvornår skal jeg skifte til sommerdæk?

For at sikre størst sikkerhed, bedst vejgreb og mest komfort rådes du til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk, når temperaturen morgen og aften når syv grader. Der er dog intet facit for, hvornår det er rigtigt at udskifte dækkene, men dette er en god huskeregel, som sikrer dig mod unødig fare.

Kortere bremselængde med de rigtige bildæk

Under foråret, sommeren og efteråret anbefales du at køre med sommerdæk. I vintermånederne er vinterdækkenes grove dækmønster at foretrække, men så snart vejret bliver lunere og mildere, bør du finde sommerdækkene frem igen.

Det skal du blandt andet fordi, at bremselængde bliver kortere, hvilket gør det mere sikkert for dig og dine medtrafikanter. FDM og Rådet for Større Dæksikkerhed har lavet en bremsetest af sommer- og vinterdæk. Her viste bremselængde sig på sommerdæk en hel billængde kortere ved en temperatur på 12 grader.

Spar brændstof, husk dæktryk

Med sommerdæk om sommeren kan du spare penge. Tests viser, at vinterdæk om sommeren bliver 10% hurtigere slidte og er væsentligt dyrere i brændstof. Det kan blandt andet skyldes rullemodstanden, som er lavere på sommerdæk. En lav rullemodstand betyder, at du kan køre længere på literen. Det er både økonomisk og miljøvenligt.

Få større køreglæde, med mindre larm i bilen

Med sommerdæk får du også større køreglæde. Sommerdæk larmer nemlig markant mindre, du får bedre komfort, og dine køreegenskaber føles forbedrede. Det bidrager med god sikkerhed og stabilt vejgreb. En fordel for dig og alle andre i trafikken. Med tiden vil du alligevel blive træt af den unødvendige støj, som vinterdækkene vil forårsage.

Comments

  1. Jørgen nielsen skriver

    Hvilket dæk støjer mindst sommerdæk til avensis jeg har læst at conto har lavet et næste lydløse dommer dæk. Jørgen