Cykeldæk til forskelligt brug – her er lidt om forskellene

Når man skal ud og købe nye cykeldæk, så er det ikke bare prisen, som kan være af afgørende betydning for, om man skal vælge det ene eller det andet cykeldæk. Prisen er selvfølgelig altid en afgørende faktor for langt de fleste mennesker, men også leveringstid og service kan spille ind, når man vælger.
Der findes mange både gode og billige cykeldæk og der findes også for billige cykeldæk. Hvis man nærlæser materialet omkring cykeldæk fra en producent som Schwalbe, der er en god og anerkendt producent, så kan man finde meget store forskellige alene i Schwalbe cykeldæk. Alene i Durano serien finder man begreb som kilometerslugeren, hurtige dæk og maksimal punkteringsbeskyttelse. Dette skyldes ikke bare de materialer som er lagt i dækket, det skyldes også mange års forskning i opbygning og mønster i cykeldæk.

Cykeldæk – begreber

For at tage fat i de ovenstående begreber, så er et cykeldæk som Schwalbe Durano lavet til benyttelse for cykelrytter, som kører meget langt. Det er et meget holdbart dæk, som har en solid gummiblanding samtidig med at karkassen er opbygget i en vævning, som gør dækket holdbart over lang tid og samtidig har dækket et mønster, som yder en god slidbeskyttelse. Et cykeldæk af typen Schwalbe Durano S, der beskrives som et hurtigt dæk, er derimod opbygget til optimal fart. Der er ikke taget højde for holdbarhed på samme måde som i et almindeligt Duranodæk og mønsteret i dækket er kun optimeret til fart og ikke til holdbarhed. Schwalbe laver også en plusserie og for Durano Plus er der fokuseret på punkteringsbeskyttelse. Alle cykelhjul som indeholder luft kan risikere en punktering og derfor kalder man ikke dæk til cykler for punkteringsfrie cykeldæk, men derimod punteringsbeskyttede cykeldæk. I plus ligger punkteringsbeskyttelsen i både karkassens opbygning, hvor man forsøger at beskytte mest muligt mod kantstenspunteringer, i indlæget mod dækkets slidbane, hvor man benytter kevlar, der er meget punkteringsresistent og desuden i cykeldækkets mønster, hvor man laver god plads mellem knopperne, så vand og mudder kan ledes væk med mindre risiko for, at der kan sætte sig genstande fast, som kan lave hul i dækket. Ved at fokusere på punkteringsbeskyttelsen frem for fart, så får man et tungere cykeldæk med en væsentlig højere rullemodstand, end man fx har i et cykeldæk som Durano S.

Cykeldæk til hometrainer

Hvis man skal ud og købe et nyt cykeldæk til sin hometrainer, så skal man være opmærksom på, at man skal have fat i et helt specielt cykeldæk til hometrainer og at sådan et dæk ikke kan benyttes til at køre med andre steder end netop der. Et dæk af denne type er helt unikt og lavet til at forsøge at reducere støjen fra en hometrainer og det er kun beregnet til at køre på silikone overfladen på hometraineren med og vil derfor ikke holde til mange kilometers kørsel selv på den fineste rene asfalt.