Det er vigtigt at køre med det rigtige dæktryk.

At passe på sin cykel handler ikke kun om, at man skal huske at smøre kæden og andre bevægelige dele. Det handler faktisk også om, at man sørger for at have det rette dæktryk i sine cykeldæk.

Hvad sker der ved for lavt dæktryk?
Hvis man kører rundt med alt for meget tryk i cykeldækkene, så bliver cyklen godt nok meget lettere at cykle på, men specielt hvis man har en hverdagscykel eller en mountainbike, så er cykeldækkene en del af affjedringen i ens cykel. Derfor vil man opleve, at man får rigtig mange stød op igennem kroppen, hvis dækkene ikke kan give efter og fjerne mange af vibrationerne fra vejen. Desuden udsætter man sin cykel for en masse rystelser, som den ikke er beregnet til. Det er sjældent at cyklen som sådan tager skade af det, men der kan sagtens blive rystet nogle skruer og andre justerbare dele løs eller helt fra hinanden og dette kan på sigt have konsekvenser.

Hvad sker der ved at køre med for højt dæktryk?
Hvis man på den anden side kører på en cykel, som der er for lidt luft i, så kommer man til at skulle træde alt for hårdt i pedalerne for at få cyklen til at køre. Hvis der er for lidt tryk i dækkene, så får man en langt større rullemodstand og dermed også en unødvendig hård cykeltur.

Et forkert dæktryk kan også i begge tilfælde have store konsekvenser i forhold til punkteringer. Både for lidt og for meget luft i cykeldækkene kan være årsag til, at der trænger fremmedlegemer ind i slangen. Et dæk som er for blødt giver øget risiko for, at sten og andre genstande kan sætte sig fast og derefter stille og roligt arbejde sig ind igennem dækket. Et for hårdt dæk giver til gengæld slet ingen eftergivenhed overfor disse legemer og vi derfor ofte medføre øjeblikkelig punktering. Derfor skal man følge anvisningen på cykeldækket, hvor der står, hvad lige nøjagtig ens dæk skal køre med. Herefter skal man bruge en cykelpumpe med manometer på, så man kan måle sig frem til det korrekte dæktryk. Til langt de fleste kompressorer kan man købe pumpeudstyr med manometer. Men man kan også finde mange både gode og billige cykelpumper med manometer, som man kan bruge. Der er mange som tror, at det er kun er fodpumper med manometer, som man kan købe, men faktisk findes der mange forskellige typer cykelpumper med manometer. Dette kan du blive meget klogere på her.