Eksamensangst | Sådan får du styr på dine nerver

At være nervøs til eksamen er ganske normalt, og en ting mange mennesker oplever. Problemet opstår, når dine nerver begynder at spænde ben for dig i en eksamenssituation.

Nogle af de ting du kan opleve ved eksamensangst kan være at du ikke kan huske de ting du skal sige, eller du ender med at gå sort.

Det er heldigvis råd for. I denne guide vil vi hjælpe dig til hvordan du bedst muligt formål, at bekæmpe din eksamensangst og derved får det bedste ud af din eksamen.

Råd nr. 1 – Læg en Plan

En god måde at kunne overskue din eksamensperiode, er ved at lægge en plan. Lav en realistisk plan, for alle de ting du skal nå inden eksamen. Du kan f.eks. gøre det ved at skrive det ind i en plan på computeren, eller skrive det i hånden.

På den måde kan du også indlægge pauser og fridage, og tage pauser. Det er meget vigtigt du husker at holde fri, så dit hoved kan få nogle pauser.

Råd nr. 2 – Husk at holde pauser

Det kan hurtigt kun komme til at omhandle eksamen, når først du kan mærke at nervøsitet begynder at trænge sig på. Du kan nogle gange blive så dybt begravet i dine bøger, at du fuldstændigt glemmer verden udenfor. 

Det er dog altid godt at komme lidt væk fra skærm og bøger. Du kan evt. gå en tur, se en film med en god ven eller gøre noget helt tredje. En god pause er med til at give luft til dit hoved. Det kan også være med til at fjerne tankerne fra eksamen. Du vil på den måde også få ny energi, og det kan være med til at give dig nye friske ideer.

Råd nr. 3 – Snak med dine venner og familie

Tanker og følelser kan nogle gange ophobe sig og virke store og uoverskuelige, hvis du holder dem for dig selv. Hvis du begynder at snakke med din familie og venner, kan det pludseligt ikke virke så uoverskueligt, og de kan måske relatere og støtte dig.

Råd nr. 4 – Skru dine forventninger ned

Et andet problem kan være hvis du har høje forventninger til dig selv, og gerne vil op og have gode karakterer. Det aldrig en dårlig ting at have høje ambitioner, du skal også huske at være realistisk – og at karaktere ikke betyder alt.

Råd nr. 5 – Hvad er det værste der kan ske  

Vores hjerner har tit en tendens til at løbe af med os i pressede situationer. Når først tankemylderet som ’ hvad nu hvis jeg dumper, hvad hvis nu jeg går i sort’ starter, kan det være svært at stoppe. Men her er det dog vigtigt du alligevel stopper op, og spørger dig selv: Hvad er det værste der kan ske? Oftest er du din egen værste fjende, så derfor skal du huske at dele dine tanker med andre – inden dine bekymringer begynder at løbe løbsk.

Råd nr. 6 – Husk alle bliver nervøse  

Du skal huske at du ikke er den eneste der, frygter eksamen. Selvom det kan virke som om alle andre har det fint, forholder det så ofte ikke sådan. De fleste mennesker bliver nervøse – akkurat lige som dig.

Råd nr. 7 – del med din lærer hvordan du har det

Din lærer ønsker at du klarer det godt til eksamen, det er derfor en god ide at gribe fat i ham eller hende, og fortælle hvordan du har det. På den måde kan de også hjælpe dig til eksamen, hvis du pludselig går i stå.

Råd nr. 8 – Det er et liv efter eksamen

Selvom det godt kan føles som om, der ikke er et liv op til eksamen, og du ikke kan tænke på andet, er det vigtigt du husker dig selv på at livet går videre bagefter. Uanset hvordan din eksamen kommer til at gå.

Har dine eksamensnerver totalt overtaget?

Som sagt er det normalt at være nervøs i en eksamenssituation, og føle sig en smule stresset. Problemet er når det begynder, når det begynder at tage overhånd, og det ikke hjælper at snakke med en ven eller forældre.

I disse tilfælde kan det være en god ide at kontakte en psykoterapeut, der kan give professionel råd og vejledning til hvordan du skal håndtere din eksamensangst.