Elefanterne er truet som aldrig før

Mange ved godt den ikke er helt god, men de færreste ved hvor slemt det egentlig står til med mange af klodens dyrearter, som eksempelvis elefanten.

Elefanten er ellers meget ikonisk og “likeable”, og har derfor været med i mange film og tegnefilm gennem tiden, men det har desværre ikke reddet den fra at vandre direkte ind på listen over truede dyrearter. Underarten “Afrikansk Skovelefant” er endda kategoriseret som “kritisk truet”, hvilket er sidste kategori inden en art helt erklæres for udryddet i den vilde natur. Og når det sker, er der desværre ingen vej tilbage, så er dyrearten for altid væk, hvilket allerede er sket med mange arter.

Som nævnt er særligt den afrikanske skovelefant hårdt ramt, hvilket bl.a. skyldes dens stødtænder som er særligt eftertragtet blandt krybskytter, da de har en helt særlig nuance og er mere lige end andre arter af elefanter. Krybskytteri og tab af levesteder har på lidt over 30 år reduceret bestanden af skovelefanter med 86 procent. Et tal der vidner om hvor slemt det virkelig står til. Krybskytteriet står bag det meste. Fra 2007 til 2014 mistede 144.000 elefanter livet til krybskytter i Afrika.
Krybskytterne er typisk fattige lokale mænd, som ikke ser andet valg end at være krybskytte, for at forsørge sig selv og sin familie. Bagmændende bag er dog typisk meget organiserede kriminelle, som tjener meget store summer på den illegale handel.

Hvad skal til for at vende udviklingen?

Hvis udviklingen for alvor skal vendes, bliver man nødt til at tage fat i roden til problemet, nemlig den massive illegale handel med stødtænderne. Mange lande, særligt i asien, vender det blinde øje til den illegale import af stødtænderne, da de er meget attraktive som både naturmedicin og som skaft til eksempelvis knive blandt visse dele af befolkningen. Så længe der er efterspørgsel, vil krybskytteriet også finde sted.


Derudover bliver man nødt til at lade natur være natur, i stedet for at anvende det til landbrug og bebyggelse. Alt dette koster penge, hvilket gør nødvendigheden af donationer til NGO’er som eksempelvis WWF yderst vigtigt. Alternativet er at elefanter og andre arter bliver udryddet i den vilde natur, hvilket vil være et kæmpe tab for hele verden og økosystemet. Mange andre arter og planter er afhængige af elefanter for at leve, så at arten helt uddør, vil sætte gang i en kædereaktion, som ingen ved hvor ender.