Er snus skadeligt?

Snus er ekstremt populært blandt unge, og bruges i stor stil på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser, fordi snus har en både opkvikkende og afslappende effekt på samme tid. Det er også grunden til, at snus er blevet så populært som det er, og det vokser stadig hurtigt i popularitet, på trods af at snus er meget afhængighedsskabende. Som med alle andre tobaksprodukter rejser snus dog en masse sundhedsmæssige spørgsmål. Er snus skadeligt? Er snus kræftfremkaldende? Dette er mange naturligvis interesseret i at vide inden man begynder på snus, eller hvis man er begyndt at bruge snus på fast basis. Derfor vil vi i denne artikel kigge nærmere på om snus er skadeligt eller om det er kræftfremkaldende.

Er røgfri tobak kræftfremkaldende?

Røgfrie tobaksprodukter indeholder blandinger af blade fra flere forskellige nikotinholdige planter. Gennemsnitligt i forskellige røgfri tobaksprodukter, som f.eks. snus, er der 31 stoffer som er kræftfremkaldende. Det varierer dog meget, og her er det specielt omstændighederne under produktionen af den røgfri tobak vigtig for hvor mange kræftfremkaldende stoffer der vil være i produktet. I Amerikansk snus er der typisk et højt niveau af kræftfremkaldende stoffer i produktet, mens der i skandinavisk snus er et væsentligt lavere. Dette skyldes de meget højere krav der er til produktionen i Skandinavien. Derudover har en svensk producent af snus skabt en ny måde at producere snus på kaldet Gothia, som medfører at der er væsentligt færre kræftfremkaldende stoffer i det færdige produkt.

Kan snus give skader?

Snus kan give flere forskellige skader. Først og fremmest vil brugen af snus give snusskader i mundslimhinden, da det er her snusen placeres. Disse skader kan dog forsvinde igen, hvis man stopper med at bruge snus. Derudover vil snus også give skader i tandkødet, da tandkødet kan trække sig tilbage ved brug af snus, og dermed vises mere af tanden, og i ekstreme tilfælde tandroden. Det er dog ikke alles tandkød der trækker sig tilbage. Får man tandkødsskader vil disse ikke forsvinde efter man er stoppet med at bruge snus.

Der er altså skader forbundet med at bruge snus, og også kræftfremkaldende stoffer i snus. Hvis man har brug for sin nikotin, er snus dog en langt mindre skadelig måde at indtage nikotin på end røgtobak. Generelt set menes det at snus er 90% mindre skadeligt end røgtobak er, da indholdet af kræftfremkaldende stoffer er meget lavere, og røgfri tobak som snus ikke skader halsen og lungerne på samme måde som røgtobak, som cigaretter, gør.

Ved brug af snus er der dog den samme risiko for at skabe en afhængighed som bed cigaretter. Det er nikotinen i cigaretter der gør dig afhængig, og det samme gælder for snus. Snus har dog et meget stærkere indhold af nikotin end typiske cigaretter, og snus er meget nemmere at indtage end cigaretter, da man kan gøre det både indendørs og udendørs. Derfor kan der være en større sandsynlighed for at blive afhængig af snus end af cigaretter.