Flyforsinkelse og flyaflysning – Hvad gør du?

Hver dag finder der flyforsinkelse og flyaflysninger sted, her er hvad du skal gøre, hvis du oplever, at dit fly bliver forsinket.

At rejse kan være en stressende oplevelse, især hvis det er med børnene. Der er flere forskellige faktorer der kan gå galt, og ikke nok med det, så er en flyforsinkelse prikken på i’et.

Når flyforsinkelsen sker, så er der forskellige faktorer der skal gøre sig gælende for at der er tale om en erstatningssag.

Særligt gældende regler for Europa

Flyet skal først og fremmest være registeret i Europa og enten flyve fra europæiske lufthavne, eller så skal slutdestinationen være til et europæisk land. Da loven om erstatning og kompensation for flyforsinkelser er særligt gældende for Europa.

Den europæiske forordning der blev vedtaget i 2005 er stadig gældende. Denne indeholder de kriterier der skal være gældende for at der er tale om kompensation for flybiletten.

Det andet kriterie for at erstatning er, at flyet skal være mindst 3 timer forsinket. Alt under dette er ikke berettiget til erstatning.

Hvordan bliver flyforsinkelsen regnet ud?

Flyforsinkelsn bliver beregnet ved, at man ser på hvor længe der er i mellem den forventede landingstid, og den reale tid. Landingstiden bliver beregnet fra, hvornår passagerene bliver lukket ud fra flyet.

Der skal man være opmærksom på, at de fleste flyselskaber beregner dette fra øjeblikket når flyet lander, og det er simpelthen forkert. Dette kan man pointere i sin klage, at da passagerne blev lukket ud, var klokken nøjagtig X.

Ekstraordinære omstændigheder

Et andet punkt der kræver særlig opmærksomhed og fokus er, hvorvidt den europæiske forordning er gældende, hvis der er tale om forsinkelse på grund af kraftigt blæst, orkan, storm med videre.

Her er der yderligere særlige regler gældende og for at læse om dette i forordningen skal man se efter punktet “Ekstraordinære omstændigheder”. Dette er de årsager for forsinkelsen, der ikke tillader en erstatning eller en flyforsinkelse kompensation

Hvis der er tale om følgende kan du ikke få erstatning:

  • Terror
  • Sabotage
  • Birdstrike
  • Naturkatastrofer
  • Lufthavnsstrejke, hvilket har fundet sted ofte her for tiden

Dette er de årsager der gør en flyforsinkelse og flyaflysning lovlig, det vil sige, som ikke berettiger til erstatning.

Vi anbefaler, at man beder flyselsskabet om en erklæring for, hvorfor flyet blev forsinket eller aflyst. Dette kan blandt andet gøres allerede i lufthavnen før ‘takeoff’.

Hvor meget kan man få udbetalt i erstatning?

Erstatningens størrelse afhænger af, hvor langt man rejser. Se nedenståened tabel:

Destinationer Forsinkelsestid
Start uden for EU til EU Afstand Under 3 timer Over 3 timer
Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 4470,-
Start EU til uden for EU Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 4470,-
Start EU til EU Under 1500 km 0,- 1860,-
1500-3500 km 0,- 2980,-
Over 3500 km 0,- 2980,-