Guide: Sådan regulerer du indeklimaet derhjemme

Indeklimaet er en meget vigtig, og ofte undervurderet faktor i private husholdninger. Hos Anven.dk specialiserer vi os i ventilationssystemer til både privat og erhverv. Af denne simple årsag ser vi på daglig basis, hvordan et sundt indeklima kan blive overset, og konsekvenserne det medfører. På alle arbejdspladser, og i alle husholdninger, kan et korrekt dimensioneret ventilationsanlæg, sikre et sundt indeklima og derfor også optimale leve og arbejdsforhold.

Denne lille guide vil være en lille håndbog til regulering af indeklima, og hvilken effekt det miljø vi sidder i har.

En stor del af vores dagligdag

Lige omkring halvdelen af danskere over 18 års opholder sig mindst 16 timer i døgnet i deres bolig. Med så stor en andel af døgnet i et givent miljø, er det altså vigtigt at omgivelserne er optimale. Det er nemlig ikke kun den luft vi indånder, der har effekt på dette. Faktisk kan både temperatur, lys, statisk elektricitet og luftfugtighed have effekt på vores komfort. Luftfugtighed og temperatur har direkte forbindelse til hyppigheden af skimmelsvamp og husstøvmider, og disse er meget påvirket af dagligdags aktiviteter som eks. badning, madlavning og indendørs ophængt vasketøj.

Andre ting som støj og forskellige strålinger kan også have effekt på vores indeklima, men er noget sværere at modarbejde, og vil derfor ikke blive dækket i denne guide.

Ubehagelige effekter

Helt overordnet har indeklimaet i vores bebyggelser effekt på en lang række af parametre. Det kan medføre uoplagthed, irritation i næsen, øjne, svælg og luftveje samt træthed, hovedpine og være en medvirkende årsag i en lang række længerevarende sygdomme. Faktisk mener Sundhedsstyrelsen at der i Danmark tabes 22.000 sunde leveår forårsaget af dårligt indeklima. Disse tal er endnu værre international hvor eksperter vurderer at indeklimaforureninger koster ca. 2 millioner sunde leveår i 26 EU lande. Disse på bagrund af lidelser som hjerte-kar-sygdomme, lungetilstande og kræftformer.

Så hvad skal vi gøre?

Der er en lang række tiltag der kan hjælpe indeklimaet. Hos Anven.dk hjælper vi både private og erhverv med regulering af indeklimaet ved at sælge passende ventilationsløsninger. Faktisk har vi ventilatorer til enhver lejlighed. Uanset om det er brandventilatorer, kemikalieresistente- eller korrosionsresistente ventilatorer eller blot en røgventilator. Faktisk kan vi leverer alt ned til de ventilatorer i har på jeres toilet.

Udover ventilationsløsninger anbefaler Sundhedsstyrelsen at lufte ud på daglig basis, og i forbindelse med fugtige aktiviteter som bad og opvask. Desuden også at gøre rent regelmæssigt, og at stoppe med at ryge.