Guide til at holde den perfekte børnefødselsdag

At have fødselsdag er noget helt særligt for børn – husker vi ikke alle hvor stort det var at fylde år? I dette indlæg giver jeg gode tips og ideer til, hvordan du kan give dit barn en vellykket og uforglemmelig fødselsdag. Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at holde børnefødselsdag, og du bestemmer selv ambitionsniveauet.

Tema

Det er ikke nødvendigt, men et tema kan være en rigtig god ide til børnefødselsdagen. Børnene er vilde med det, og det kan være en hjælp i planlægningen, da det kan generere nogle gode ideer til pynt, mad, lege osv. Tal med dit barn om, hvilket tema det kunne tænke sig, og find sammen et festtema. Man kan også fint tage udgangspunkt i barnets yndlingfarve. Ideer til et fødselsdagstema, kunne f.eks. være: Gurli Gris, pirat, prinsesse, Star Wars, diskofest, superhelte, Frost og cirkus.

Mad

I skal ikke regne med at de små krudtugler sidder og spiser særlig længe, så server gerne fingermad, der er nemt at spise. De fleste børn kan lide pølsehorn, pizzasnegle, pirogger, grøntsagsstave, spyd osv. Det kan være en fordel at vælge noget fryseegnet mad, som kan laves i forvejen, så du ikke skal stresse for meget på selve dagen. Og så skal der selvfølgelig også være plads til kage, hvad enten det er kagemand, cupcakes eller lagkage. Se gerne om du kan lave en kage der passer til temaet.

Lege

Et sikkert hit til børnefødselsdagen, er den velkendte skattejagt. Skattejagt er et perfekt underholdningselement, som børnene kan være fælles om. Hvilke udfordringer, gåder og lege du planlægger i forbindelse med skattejagten er helt op til dig selv. Prøv at se om du kan tænke temaet ind i skattejagten.

Ellers behøver der ikke være de helt vilde aktiviteter til en børnefødselsdag. Bare det at komme hjem og lege med hinanden, og gå på opdagelse i fødselsdagsbarnets legetøj, er en oplevelse i sig selv. Evt. kan man have nogle lege i baghånden, og vurdere om man skal sætte noget igang, efterhånden som fødselsdagen skrider frem. Det kan f.eks. være stopdans, stoledans, flaskehalsen-peger-på, mimeleg, hale-tagfat, spark til dåse. Der er mange gode klassiske børnelege.

Gode praktiske råd

  • Gør plads i entreen til al overtøj og fodtøj.
  • Sørg for at det er let for børnene at vaske hænder, med masser af håndklæder, sæbe og skamler.
  • Hvis du er udfordret med bordplads og stole, så læg en dug på gulvet og lav picnic, børnene vil synes det er super hyggeligt. Hvis vejret er godt kan i rykke udenfor. 
  • Lås af hvis der er nogle steder børnene ikke må komme. Forbered dit barn på, at de andre børn kommer og gerne vil lege med dets legetøj. Stil det legetøj væk som barnet ikke vil dele.
  • Lav nogle små “stationer” rundt omkring, for at opdele flokken lidt (og undgå for meget larm og kaos)
  • Skriv navne på børnenes kopper. Gør det nemt med miljøvenligt engangsservice i pap eller træ.