Guide til at pifte din stue op

Har du mange hvide vægge i hjemmet? Så er her en guide til dig, der ønsker nyt liv i din dagligstue!

Denne artikel skriver jeg, på vegne af min uddannelse som indretningsarkitekt. Jeg bruger artiklen som et led i min eksamen, der handler om at kunne guide mennesker til boligindretning igennem tekst og ikke med syn.

Grønne planter

Planter er et must i hjemmet. De skaber lys og liv i enhver stue. Hav gerne flere planter i rummet – men ikke alt for mange. 4-5 planter i en stue på 20  m² er tilpas. Mix gerne med store gulvplanter og små bordplanter. Monstera og Fingerphilodendron er optimale gulvplanter. Stil en ved sofaen, lænestolen eller bagved spisebordet. De lidt mindre planter er Pilea, Monstera Monkey Mask og Kalatea er rigtig gode bordplanter. Stil enten på sofabordet, vindueskarmen, reolen, TV møblet eller på en hylde. Der er mange muligheder! Husk altid at placere planterne i nærheden af lys. Og vand dem efter hver deres behov. Du kan altid Google dig frem til hvor meget vand og lys hver plante skal have.

Billdvæg

Start med at finde en væg der er bar. Ikke for tæt på fjernsynet, da dette skaber forvirring for øjet. Hvis I har et køkkenalrum, vil en billedvæg tæt på spisebordet være perfekt. Er dette ikke tilfældet, så vælg væggen hvor sofaen står og ellers bare en tom væg der trænger til liv. Vælg nu 5-10 billeder du kan lide. De må gerne være forskellige for hinanden og i forskellige størrelser. Rammen skal dog være den samme på alle plakaterne. Vælg enten sorte, hvide eller lyse trærammer. Nogle af plakaterne kan eksempelvis være enkle one-line tegninger, og nogle kan være farverige og kunstneriske. Nogle kan have tekst og en illustration og andre kan være et foto af eksempelvis en plante. Henri Matisse er et stort hit i 2020 og derfor vil det være oplagt at bruge 1-2 plakater af ham. Jeg har selv brugt hjemmesiden CitatPlakat.dk til min billedvæg. De har nemlig et stort udvalg af flotte plakater, men de er også meget kendt for deres sjove plakater, hvilket også passer godt ind i på en billedvæg. De har bla. en tekstplakat med ordene “VI SKAL IKKE HJEM! VI SKAL VIDERE!” sagt af Egon Olsen. Det er personligt mit yndlings citat og den er perfekt ind på min væg. Derudover sælger de også Henri Matisse Kvinde plakaten, som er tidens store hit når det gælder plakater, så du kan finde det meste på den hjemmeside.

Gulvtæppe

Et tiltag her i 2020 er et stort gulvtæppe i stuen. Det skal enten være i støvede farver ellers helt modsat og være rigtig farverigt. Marorkanske tæpper er meget populære for tiden, fordi de er så flotte og farverige og pifter ethvert rum op. Placer gulvtæppet ved sofaen og under sofabordet. Ikke under sofaen, da dette giver et uendeligheds look og dette er ikke fremme i år. Man skal kunne se hele gulvtæppet. Hvis du har åbent køkkenalrum eller har spisebord i stuen, så ville jeg hellere vælge at placere tæppet under spisebordet fremfor ved sofaen. Men kun ét tæppe i stuen, hvis det er en lille stue, da det hurtigt kan se for sammentrykket ud.

Ikke for meget nips!

I 2015 handlede det om at have så meget nips som muligt. Dette er ikke længere tilfældet. Hav så lidt nips som muligt i stuen i dag. Det støver utrolig meget alligevel og ser hurtigt rodet ud. Et stilrent hjem har få udvalgte nips ting. Vælg med omhu de ting der betyder noget for dig. Er det en vase du har arvet af din farmor eller en skål fra din rejse i Spanien? Tag dét frem der betyder noget for dig og som gemmer på en historie. Placer dine ting på en hylde, vindueskarmen, spisebordet, reolen eller TV bordet.

Mal en væg

Vær modig! Mal den ene væg i stuen i en flot farve. Igen er de støvede farver, så som grå og rosa, et hit. Men en farverig flaskegrøn, solgul eller marineblå ser også rigtig godt ud. Gå efter at væggen og din sofa matcher hinanden. Vælg evt. væggen hvor din sofa står, gerne din valgte billedvæg, eller vælg en væg der er bar. Dette vil skabe utrolig meget liv i rummet og det kommer helt sikkert til at se rigtig godt ud.

Spisebordet

Hvis du har spisebord i stuen, så placer dette midt i rummet, eller i hvert fald væk fra væggen. Det skaber nemlig mere plads i rummet. Så altså ikke op af en væg, men stå ude for at give mere luft. Og så er der plads til alle.