Guide til valg af køleskab

Når du skal ud og anskaffe dig et nyt køleskab, så er der en del faktorer, du skal være opmærksom på. Det gælder alt fra energiforbruget, til størrelsen og typen af køleskab. I denne artikel vil vi komme ind på de muligheder, du har, når du skal vælge nyt køleskab.

Forskellige typer af køleskab

Der findes en del forskellige typer af køleskabe:

  • Fritstående
  • Indbygget
  • Retro
  • Lille
  • Amerikanerkøleskab 

De fritstående køleskabe er designet således, at de ser pæne ud, når de står frit og både kan ses forfra og fra siderne. De findes i en masse smarte designs, men de mest populære er hvide eller af rustfri stål.

De indbyggede modeller er designet således, at de bliver en integreret del af køkkenet. Ønsker du et integreret køleskab, så kommer der altså en låge, der matcher resten af køkkenet. Her skal du derfor koordinere dit køb med den forhandler, der har lavet dit køkken.

Et retrokøleskab har samme funktion som det indbyggede og det fritstående. Det er blot designet i en udgave, der leder tankerne tilbage på 1950´erne.

De små køleskabe rummer typisk mellem 40 og 160 liter. Disse er ikke velegnede til store familier, men de kan sagtens fungere i en husstand med en eller to personer. De helt små modeller er også fortrinlige som et ekstra køleskab, hvor man kan have kolde drikkevarer om sommeren, teenageren kan have sit eget lille køleskab med kolde drikke på værelset, eller man kan have det i kontoret, i værkstedet eller lignende.

Amerikanerkøleskabet er blevet ret så populært i Danmark. De er den absolut største luksus, der findes inden for køleskabe. I forhold til de almindelige, europæiske modeller, så er det amerikanske en del større, og så har det ofte flere features såsom at kunne levere frisk, koldt vand eller dejlige isterninger. Da denne type er en del større end de europæiske, som mange huse er bygget til, vil det være en god idé at måle op, for at se om der er plads nok.

Hvis man kigger på økonomien i et køleskab, så er der to faktorer, der spiller ind: Købsprisen samt energiforbruget. Her hænger pris og kvalitet ofte sammen. Vil du gerne have en model, hvor temperaturen er den samme i hele køleskabet, så skal du vælge en model med indbygget ventilator, der sørger for, at luften cirkulerer rundt inde i køleskabet. Hvis ikke der er dette, så kan du risikere, at det, som står i døren og forrest vil være flere grader højere end det, der står langs bagvæggen.

Køleskab med frys

Har du ikke plads til en stor kummefryser, så vil et fint alternativ være at vælge et køleskab med frys. Dette kan du også fint tilvælge, selvom du ejer en kummefryser. Mange vælger nemlig at opbevare ting i fryseren, i køleskabet, som gerne skal være lige ved hånden, når der laves mad. Det kan eksempelvis være frosne grøntsager.