Hvad er et balancebræt, og hvordan bruges det?

Dette er en informativ om balancebrætter. Jeg kommer til at nuancere, hvad et balancebræt er, hvad det kan bruges til, og hvem der bør bruge det.

Det, som jeg nu kommer til at fortælle, chokerer dig næppe. Et balancebræt bruges primært til at træne, wait for it, balancen. Faldt du ned af stolen? Nej vel?

Et balancebræt er dog godt for mere end blot balancen. Med et balancebræt får man nemlig også trænet reaktionsevnen og koordinationsevnerne.

Rigtig mange seriøse sportsfolk træner hyppigt med et balancebræt med henblik på at få styrket balancen.

Øvelser på et balancebræt kan tilmed have positive effekter i forhold til at undgå ankel- og knæskader, og at undgå den slags skader er langt de fleste sportsfolk ganske pjattede med.

Hvad er et balancebræt?

Et balancebræt er en stor rund plade med en diameter på omkring 35 cm. Under pladen befinder der sig en halvkugle i midten. Brættets konstruktion gør, at det er udfordrende at holde pladen lige, når man står oven på den.

Når man står på brættet, trænes ens balance dermed. Desto bedre ens balance bliver, jo mere avancerede øvelser kan man lave for at udfordre sig selv.

Hvad træner jeg med et balancebræt?

Som tidligere nævnt er det særligt ens koordination, reaktionsevne og så selvfølgelig balance, man træner via et balancebræt.

Når man kæmper for at holde balancen på brættet, er det særligt ens ben, som er i brug. Ens knæ og ankler trænes i høj grad ved langt de fleste øvelser på et balancebræt. Man opbygger typisk styrke og smidighed i anklerne og knæene, og dette kan være en styrke i alverdens sammenhænge.

Hvordan bør jeg træne med et balancebræt?

Jeg anbefaler, at du har bare fødder, når du træner med et balancebræt. Bare fødder vil nemlig sikre dig en bedre føling med brættets overflade, og så vil det give dig en følelse af at stå godt fast.

Jeg anbefaler tilmed, at du har parallelle fødder så bredt som muligt på balancebrættet. Dette vil give dig det bedste udgangspunkt for at lave de fleste balanceøvelser.

Det er muligt at lave overraskende mange forskellige øvelser på et balancebræt. Hvilke øvelser der passer dig bedst, afhænger af din fysiske tilstand og dine behov.

For eksempel er der stor forskel på, hvilke øvelser en toptrænet sportsmand og så en skadet pensionist bør lave, men det kommer vel ikke som den store overraskelse.

Dine behov er afgørende for, hvilket bræt du bør vælge

Ingen kender dine behov og ønsker til et balancebræt bedre end dig selv. Skriv meget gerne dine behov og ønsker ned og gå herefter i gang med at læse om de forskellige brætter.

I brætternes produktbeskrivelser vil det fremgå, hvad der kendetegner de enkelte balancebrætter. Læsning om diverse produkter bør derfor kun spore dig ind på, hvilket bræt der er det helt rette for dig.