Mest hyppige mangler på vitaminer og mineraler

For mange forbrugere er det svært at finde rundt i de mange varierende og forvirrende informationer om kosttilskud. Nogle tænker måske, at kroppen gives de bedste betingelser, hvis blot man husker at spise sundt og varieret. Her i artiklen præsenteres et mineral og et vitamin, som mange danskere er i underskud af: jern og d vitamin.

Jern gennem kosten

Kød og fisk er det mest almindelige kilder til jernmineralet. Derudover er kartofler, spinat, rosiner, quinoa, linser, bønner, tofu og svesker midler til at sikre et tilstrækkeligt niveau af jern i kroppen. Udover de enkelte kostelementer afhænger jernoptaget ligeledes af kombinationen i kosten. Appelsinjuice og grønne grøntsager er kendt for at fremme jernoptaget, mens fuldkornsprodukter i kombination med grøntsager hindrer et ønskværdigt optag af jern.

Symptomer på jernmangel

Da en betragtelig del af den danske befolkning er i farezonen angående mangel på jern, kan det være en god idé at være opmærksom på symptomerne. De mest almindelige symptomer er hovedpine, træthed, svimmelhed, åndenød, bleghed og hjertebanken.

Overvej jerntilskud

Som beskrevet er et for lavt niveau af jern i kroppen farligt. Det kan dog også være hæmmende at indtage for meget jern. Og da jern kun udskilles fra kroppen gennem blodtab er der stor forskel på, om man menstruerer eller ej. Personer, der ikke menstruerer, opfordres ikke til at tage jern som kosttilskud, mens menstruerende personer bør overveje jerntilskud. Terranova, der producerer veganske kosttilskud uden tilsætningsstoffer har skabt Easy Iron med særligt henblik på kvinder.

D vitamin når solen ikke skinner

Ligesom jernmanglen procentuelt rammer halvdelen af befolkningen sker noget lignende med manglen på d vitamin. Her er det dog ikke bestemt efter ens biologiske køn, men snarere ud fra Danmarks geografiske placering. D vitamin, der hovedsageligt dannes i kraft af solens stråler, er nemlig nemt at komme i underskud af i vinterhalvåret. De få solskinstimer og den solidt påklædte krop gør, at solens stråler i en lang periode ikke bevirker en dannelse af d vitamin. Nogle personer bør dog være opmærksomme på mangel af d vitamin hele året. Det drejer sig om personer, der sjældent er eksponeret for solen som følge af tildækkende påklædning samt mangel på udendørs færden.

Får jeg nok d vitamin?

Udover solen er især fed fisk og mælkeprodukter veje til d vitamin gennem kosten. Derfor kan veganere også have problemer med opretholde et tilstrækkeligt niveau af d vitamin. Symptomer på d vitamin mangel ses især gennem svage knogler, tandforfald, men også træthed og humørsvingninger. I mangel af d vitamin fra solens stråler og fra kosten kan Terranovas D3 Vitamin være løsningen.