Online spil kan hjælpe dig til at slappe af.

Føler du dig stresset i dag? Online spil kan muligvis være kuren til at slappe af.

Statistikker viser, at op mod halvdelen af alle amerikanere i eller andet omfang oplever kognitiv træghed, stress, frustrationer og angst i forbindelse med deres jobs. Mange mennesker spiller små spil på deres mobiler og tablets på mobilen. Derfor valgte en række forskere inden for humanvidenskaberne at undersøge hvilken effekt disse små daglige pauser har på befolkningens arbejdsliv. Selvom det er en amerikansk kontekst, kan man nok alligevel nikke genkendende til lignende problemer herhjemme i Danmark.

Computerspil eller ej?

I rapporten fra 2017, fortaget af Michael Rupp og hans forskerteam, har man undersøgt hvilken effekt online videospil kan have på menneskers kognitive funktioner. Forskningen viser at det kan være arbejdsmotiverende og endda stressforløsende at spille computerspil i hverdagens små pauser.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i computer-baserede resultater fra i alt 66 deltagere i eksperimentet. Formålet var at undersøge, hvorledes det havde affektiv- og kognitiv værdi at spille små spil. Sammenlignet med ikke at lave noget. Den ene gruppe af deltagere skulle således foretage absolut ingenting, mens holdte en 5 minutters pause fra deres arbejdsopgaver. Imens blev en anden gruppe af deltagere sat til at spille spil i pausen. En tredje gruppe blev ligeledes sat til at følge en forudbestemt afslapningsteknik udarbejdet af forskerne. Det kan sammenlignes med at udføre meditation.

Den første gruppe måtte ikke give sig i kast computer eller mobil, de skulle blot slappe af og nyde deres eget selskab. Denne gruppe rapporterede at de følte sig mindre engagerede i arbejdsrelaterede opgaver, og at de følte sig mere bekymrede herom. Gruppen med afslapningsteknikker rapporterede, at de følte en reducering af negative følelser samt et reduceret stressniveau. Den sidste gruppe, der spillede spil, rapporterede som de eneste, at de oplevede en opløft i deres humør – de blev altså gladere at bruge pausen på at spille små spil.

Tag dine pauser!

En lidt overfladisk konklusion på denne rapport kunne være, at det både kan være sundt og klogt at tage sig tid til små pauser. Ideen om effektivitet og optimering er ikke altid ens betydende med, at man opnår det mål man netop sætter sig for. De små pauser med videospil på mobilen eller computeren er gode. De kan altså bidrage til at man på ordentligt vis løsriver sig fra opgaverne på jobbet. Det er vigtigt få tankerne væk fra alle de ting der stresser en. Således at man kan udføre et ordentligt og effektivt stykke arbejde efterfølgende. Planlæg pauserne i din hverdag, og tag et spil fx et spil gammeldags 7 kabale.