Sådan gør du dine vinduer klar til vinteren

4 gode råd til hvordan du gør vinduer klar til vinteren

Efter en dejlig varm sommer er klimaet herhjemme blevet koldere og koldere, og vi er ved at vinteren imøde. Det danske vejr er desuden et meget barskt vejr, hvor der hele tiden skiftes mellem varme og kolde temperaturer og tør- og regnvejr. Efteråret er derfor oplagt at bruge på, at tjekke tilstanden på dine vinduer inden vinteren for alvor starter, da du stadig vil have tid til at få repareret eller udskiftet dine vinduer, så din bolig er klar til vinteren. Tilstanden på dine vinduer har nemlig meget, at skulle have sagt i forhold til varmeregning og indeklimaet i din bolig.

Nedenfor kan du læse vores fire gode råd til hvordan du gør dine vinduer klar til vinteren:

1. Skift ødelagte dæklister og slidte fuger

Tjek at fugerne stadig gør deres arbejde. Det vil sige, at de holder tæt og klæber sig tæt til vinduet eller facaden. Hvis fugerne er utætte eller ikke klæber, så skal de skæres ud, og efterfølgende skal du fuge med en fugepistol, så de igen er tætte og klæber til vinduet eller facaden.
Dæklisterne skal også tjekkes, da de ikke må være beskadigede af råd og revner. Er de det, så skal de skiftes ud. Til sidst er det altid godt at tjekke, om stålbænkens underside slutter tæt til facaden. Gør den ikke det, så kan den fuges til.

2. Tjek bundramme- og stykker

Vinduernes bundrammer og karmenes bundstykker kan vise tegn på råd eller andre skader, som er forårsaget af manglende beskyttelse. Hvis dele af træet er råddent, bør det fjernes og erstattes med et friskt stykke træ, som limes på. Husk at bruge vandfast lim, evt. polyuretan, som fås i de fleste byggemarkeder.

3. Undgå varmespild med tætte vinduer

Er dit vindue dårlig isoleret, så kan du se det på din varmeregning. Tjek derfor, om vinduerne er tætte. Det kan du gøre ved at undersøge, om vinduerne kan lukkes helt, og at de indvendige, bløde tætningslister sidder korrekt. Er de beskadiget eller mørnet, bør de udskiftes. Smør alle bevægelige led/hængsler med olie. Det er vigtigt at det er en syrefriolie du smører med.

4. Undgå råd med nye lister

Glaslister af træ udtørres af solens stråler, så tjek især listerne på sydsiden af huset. Hvis udtørring har ført til revner, bør listerne udskiftes med nye, for ellers kan der meget let trænge fugt længere ind i vinduesrammen, hvilket giver god grobund for råd. De nye lister kan være af kernetræ, men du kan også vælge plast- eller aluminiumslister, som ikke kræver nævneværdig vedligehold på sigt.

Kontakt os gerne

Virker ovenstående uoverskueligt eller vil du være sikker på, at arbejdet udføres korrekt? Så er du velkommen til at kontakte tømrermester Anders Bagge, som har mange års erfaring inden for faget. Du kan læse mere om Anders Bagge her.