Skal der være plads til e-cigaretter i Danmark?

Traditionelle cigaretter har eksisteret siden 1800 tallet, og spredte sig fra Spanien og til resten af Europa. Nogle år senere var cigaretten klar til at gøre sit indtog i USA, men der blev cigaretten mødt med modstand. Det skyldes at man allerede dengang vidste at cigaretter var skadelige, og det resulterede i et forbud mod at sælge til børn, og i fire stater blev det endda helt forbudt.

Under 1. Verdenskrig blev cigaretter en del af soldaternes standardudstyr, og blev brugt som nydelses- og beroligelsesmiddel. Det gav en større accept af cigaretterne, og et forbud blev sidenhen trukket tilbage, og har været lovligt verden over lige siden.

Analoge cigaretter indeholder omkring 4000 stoffer. Det er ikke alle disse stoffer som er blevet undersøgt til mindste detalje, men man ved at i hvert fald de 400 stofferne har en skadelig virkning. Faktisk er der lavet længerevarende undersøgelser, som påviser at rygning i gennemsnit mindsker livet med syv et halvt år. Derudover har rygning indflydelse på konditionen, smags- og lugtesansen osv.

El cigaretter – Hvad er det?

En El cigaret har til formål at simulerer røgen fra traditionelle cigaretter, og består normalt af 3 dele. Det er et batteri, en atomizer og et mundstykke. Batteriet sørger for at sende strøm til atomizeren, som er et varmelegeme, der kan opvarme en ”rygevæske” som påfyldes i mundstykket. Ved at suge ind i mundstykket bliver E cigaretten aktiveret, og rygevæsken kommer ud som damp som kan inhaleres. Væsken består af Propylene Glycol (PG), Vegetable Glycerin (VG) samt vand og smagsaromaer. Derudover er det muligt at tilsætte nikotin til væsken, men det er ikke lovligt i Danmark, her må man kunne sælge væske uden nikotin.

E cigaretter er ikke sunde, men det er bevist at de er sundere end analoge cigaretter. Mange danskere har allerede haft stor glæde af denne nye teknologi, og har kvittet smøgerne til fordel e cigaretterne. Folk efterspørger væske med nikotin, da de er afhængige af nikotin efter mange års cigaretforbrug, men må købe det i andre EU lande hvor det er lovligt, da det som sagt er ulovligt i Danmark

Er nikotin skadeligt?

Nikotin er et farveløst, flydende og giftigt stof som stammer fra tobaksplanten. Nikotin er en nervegift og kan give kvalme, hovedpine og hjertebanken, hvis det kommer ind i kroppen. Ved et indtag på 50 mg nikotin vil man blive forgiftet, hvilket resulterer i kramper, diarré, åndedrætslammelse i sådan en grad at man muligvis ikke vil overleve. Ved kontrollerede mængder er nikotin relativt ufarligt sammenlignet med andre stoffer i cigaretter såsom kulilte og tjære. Derfor kan man undre sig over hvorfor e cigaretter med nikotin skal være ulovlige i Danmark, da det er sundere alternativ til de analoge cigaretter. Hvad synes du?