Spar penge ved privat bolighandel uden ejendomsmægler

Flere og flere danskere benytter sig af privat bolighandel, hvor de sparer salæret til ejendomsmægleren, og dermed titusinder af kroner. Med andre ord indgår de altså en privat bolighandel, hvor de selv finder sælger/køber til deres bolig, og aftaler forholdene for købsaftalen indbyrdes.

Uanset de private overensstemmelser er det obligatorisk at få udarbejdet og tinglyst et skøde i forbindelse med handlen. Skødet er det officielle bevis på, at køber er den retmæssige ejer af ejendommen. En juridisk rådgiver kan hjælpe dig med dette til lave omkostninger.

Sådan foregår udarbejdelse af skøde ved privat bolighandel

Et samarbejde om udarbejdelse af skøde fra en juridisk rådgiver vil typisk forløbe som følgende:

  1. Du/I sender oplysninger om skødet til jeres juridiske rådgiver, som tilbagesender en kundeaftale, I kan underskrive med Nem-ID. I tilfælde af, at parterne har udarbejdet en købsaftale, skal denne oplyses om, således den kan refereres til i skødet
  2. Ud fra de angivne oplysninger udarbejder jeres juridiske rådgiver skødet. Rådgiveren indhenter ligeledes skriftlig godkendelse fra banken i tilfælde af, at der skal overtages gæld eller deponeres penge til modparten
  3. Jeres juridiske rådgiver fremsender et link til underskrift af begge parter
  4. I betaler rådgiveren samt tinglysningsafgiften til staten
  5. Rådgiveren anmelder skødet til tinglysningsretten (såfremt rådgiver og staten er betalt)
  6. Rådgiveren modtager skødet retur fra tinglysningsretten, typisk efter 2-3 arbejdsdage.
  7. Er skødet godkendt af tinglysningsretten sendes dette videre til begge parter. Banken modtager ligeledes en kopi, og eventuelle lån bliver indfriet eller overtagelsen bliver igangsat. I tilfælde af, at der er blevet deponeret penge, vil disse blive frigivet til sælger, når skødet er anmærkningsfrit (praktisk betydning er når sælgers lån er aflyst)

3 typiske spørgsmål

  1. Hvad skal købere sørge for, når handlen er endelig?

Køberne af den nye bolig skal sørge for at tegne forsikringer for ejendommen (husforsikring og evt. ejerskifteforsikring). Disse skal være gældende for den dag, køberne modtager nøglerne. Tilmed er det jeres ansvar at afmelde sælgers tidligere brandforsikring. Her skal du være opmærksom på, at der skal bruges oplysninger om sælgers police nummer og selskab.

  • Hvad skal sælgere sørge for, når handlen er endelig?

Sælgerne af boligen skal være opmærksom på at for at afmelde alle PBS-betalinger i forbindelse med ejendommen. Gøres dette ikke, kan der opstå problemer, når køber skulle have betalt regningerne. Ligeledes skal der anmeldes fraflytning hos elselskabet senest 3 hverdage inden overdragelsen af ejendommen. Ved overtagelsesdagen skal køber tillige sørge før af melde aflæsninger og fraflytning til forsyningsselskaberne for varme, vand, spildevand, el og eventuelt gas.

  • Hvornår afsluttes handlen?

Handlen er endeligt afsluttet når alle parter har underskrevet skødet og det er kommet anmærkningsfrit retur fra Tinglysningsretten, samt når honorar og tinglysningsafgift til staten er betalt.

Din-Skødeskrivning tilbyder udarbejdelse og tinglysning af skøde fra kun 1.450 kr. inkl. moms – hurtigt og effektivt. Din-Skødeskrivning hører under Din-Bolighandel, der er kåret som Danmarks bedste boligkøbsrådgiver. Dette er baseret på mere end 540 anmeldelser på Trustpilot (juni 2019).

Hvis du ønsker en privat bolighandel inkl. købsaftale, kan du læse mere om dette her.

Har du stadig ikke fundet din bolig? Få inspiration på boligoensker.dk, som er Danmarks største boligportal.