Spis dig til sunde tænder

De fleste af os er godt klar over at de ting vi drikker, har stor indflydelse på vores tænders generelle sundhed og tilstand – det er også svært at glemme, når vi tandlæger husker jer på det HVER GANG. Vi ved det, men det er nødvendigt.

Sukkerrige drikke som Cola er et no-go, fordi det ætser tænderne og skaber huller eller syreskader i tænderne. Men! Den mad vi spiser spiller også en stor rolle for vores tænders sundhed. Der findes madvarer, som man skal begrænse indtaget af, men også madvarer som faktisk gavner tændernes generelle sundhed.

Hvad er godt at spise?

Først og fremmest henviser vi til de 10 kostråd fra Fødevarestyrelsen, som er en god guideline både for dine tænders- men også din generelle sundhed. Vi tandlæger har dog også nogle råvarer, som vi anbefaler og endnu vigtigere, ikke anbefaler.

Fuldkornsprodukter – Det kan være meget gavnligt for dine tænder, hvis du spiser fuldkornsprodukter hver dag. Fuldkornsråvarer er forebyggende over for huller i tænderne og tandkødsbetændelse. Hvordan hænger det lige sammen tænker du? Jo, det gør det fordi effekten af at tygge på grovprodukter renser tænderne for plak. Det er altså ikke selve fuldkornsdelen som direkte er sund for dine tænder, men at tygge på de grove produkter.

Sunde mellemmåltider – Du hører det nok andre steder end hos tandlægen, men drop de usunde mellemmåltider. Det er både usundt for din krop og for dine tænder, når du drejer ind på tanken eller render ned i kantinen og køber en chokolade eller lignende. Hvis du efter frokost tager dig den frihed, at nyde et stykke chokolade, så vil sukker og chokoladerester blive siddende på dine tænder helt ind til aftensmaden, hvor det får lov til at sidde og ødelægge tænderne. Det bedste du kan spise som mellemmåltid er grøntsager – eksempelvis en gulerod. Vi anbefaler ikke frugt, fordi de ofte er syrlige. Æbler er sundere for din krop end chokolade, men når det gælder dine tænder så er æbler bestemt ikke anbefalelsesværdige pga. deres høje syreindhold.

Frugt – Frugt er selvfølgelig ikke helt lige så slemt, som at spise en chokolade eller lignende usunde mellemmåltider. Vi anbefaler derfor at du spiser et stykke frugt frem for chokolade, hvis der ingen alternativer er. Vælger du at spise et stykke frugt, så kan det være en god idé, at skylle din mund grundigt. Dette gøres for at mindske risikoen for syreskader, som kan være meget ubehagelige.

Hvad er dårligt at spise?

Det er ikke alle fødevarer vi ved første øjekast tænker er en dårlig idé at spise. Tjek altid etiketten, varedeklarationen eller lignende – du vil blive overrasket. Vi anbefaler at du holder dig for alt det sukker, som du kan komme til. Sukker gør ikke noget godt for hverken din krop eller dine tænder. Du skal derfor holde dig fra eksempelvis sodavand, juice, kage, slik og lignende.

Hvis du alligevel vælger at spise og drikke alle de sukkerholdige produkter, så husk at skylde din mund grundigt med vand efterfølgende for at reducere skaderne. Herudover skal du ikke børste tænder fær minimum 30 minutter efter du har drukket sodavand, juice eller lignende, det skader tænderne endnu mere.

Husk at…

  • Børste tænder morgen og aften – men ikke lige efter indtagelse af sukker/syre
  • Du har hørt det før og du kommer til at høre det igen – brug tandtråd hver dag
  • Skyld din mund efter indtagelse af sukker eller syre
  • Reducer dit sukkerindtag
  • Spis grovprodukter
  • Spis grøntsager som mellemmåltid