Stempelkaffe vs filterkaffe – Dette skal du vælge

Mange kaffeelskere er sikkert bekendt med, at der findes forskellige måder, at brygge sin kaffe på. Der kan derfor hurtigt opstå tvivl om, hvilken måde, der er bedst at brygge kaffe på. Mange varierer meget mellem stempelkaffe, og filterkaffe, men hvilken af de to, er egentlig mest fordelagtig?

Hvad er stempelkaffe?

Stempelkaffe er en utrolig frisk og velsmagende måde, at brygge sin kaffe på. Stempelkaffe brygges, i modsætning til filterkaffe, ikke på en kaffemaskine, men derimod i en stempelkande.

Når man brygger stempelkaffe, er man med gennem hele processen, lige fra bønnerne males, til den sidste tår kaffe i kanden bliver drukket. Man starter nemlig ud med, at male kaffebønnerne til kaffepulver, hvorefter kaffepulveret hældes ned i stempelkanden.

Man behøver dog ikke male bønnerne selv, for man kan sagtens købe færdigmalet kaffepulver, som egner sig fin til brug af stempelkaffe. Hvis vælger selv at male bønnerne, har kaffen dog en tendens til, at være noget friskere og mere velsmagende.

Når kaffepulveret er i kanden, skal det varme vand tilsættes. Dette sker også direkte ned i stempelkanden, så kaffepulveret og vandet, bliver blandet godt sammen nede i stempelkanden.

Herefter bør man lade kanden stå og trække lidt, så vandet kan nå, at få trukket tilstrækkeligt med smag ud af kaffen. Man siger gerne, at kaffen skal stå og trække i ca. 2-4 minutter, men det kan man altså selv bestemme, og jo længere tid den står, jo kraftigere smag vil kaffen få.

Når kaffen så har trukket længe nok, trykker man filteret på låget ned, så alle kafferesterne bliver filtret væk, og man har nu en frisk og lækker kande stempelkaffe, klar til servering.

Fordele og ulemper ved stempelkaffe

Når det så kommer til, om man bør vælge stempelkaffe eller filterkaffe, er der altså ikke noget generelt svar på dette. Det handler nemlig meget om, hvad man som kaffedrikker fortrækker, når man skal lave en kande kaffe.

Fordele ved stempelkaffe

En af de helt klare fordele ved stempelkaffe er, at det er en utroligt velsmagende måde, at brygge kaffe på. Mange kaffeelskere vil sikkert mene, at der er en verden til forskel mellem smagen af filterkaffe og stempelkaffe.

En af de helt klare årsager til dette, og endnu en fordel ved stempelkaffe er, at man er med under hele brygningen, når man laver stempelkaffe. Hvorimod, man ved filterkaffe ikke på samme måde kan styre, hvor længe kaffepulveret og vandet skal trækkes sammen.

Her vil vandet typisk bare løbe direkte gennem kaffen og ned gennem filteret, hvilket sagtens kan gå ud over smagen.

Derudover mener mange, at fordi man er så meget med i helt processen, bliver det meget mere hyggeligt, at brygge en kande stempelkaffe, frem for en kande filterkaffe.

Ulemper ved stempelkaffe

En af ulemperne ved stempelkaffe er, at det tager smule længere tid at fremstille, end en kande filterkaffe gør. Dette er selvfølgelig resultatet af, at man er med gennem hele processen, og dermed ikke kan overlade noget til en kaffemaskine.

Det kunne sagtens være her mange vælger, at skille stempelkaffe fra, da mange drikker kaffe om morgenen, hvor tiden måske ikke altid er det, som man har mest af.

Derudover kræver stempelkander også, at man gør dem rene hver gang, at man har haft en i brug, da kafferesterne jo bliver filtreret i bunden af kanden, og når kanden så er tom, er der stadig kafferester tilbage i bunden.

Det problem har man ikke på samme måde med filterkaffe, da der her bare er en kande, som måske lige skal skylles, og ellers skal det brugte kaffefilter bare smides ud.

Er man derfor ikke typen, som har vildt meget tid til, at lave en kop kaffe og fortrækker, at kunne producere en hurtig og anstændig kop kaffe, vil filterkaffe være tilstrækkeligt.

Værdsætter man derimod en smagfuld og frisk kop kaffe, og samtidig har tiden til, både at nyde smagen og hyggen, som ligger bag processen i, at brygge en kande stempelkaffe, så vil stempelkaffe helt klart, være at anbefale.