Tandlæge: 4 tips til at undgå ondt i ryggen

To ud af tre tandlæger døjer med smerter i nakke, skuldre og lænd – og det tager hårdt på arbejdsglæden. Det er derfor vigtigt at tage sine rygsmerter seriøst og gøre noget ved dem for at kunne mindske slid på kroppen og bevare sin arbejdsglæde.

Størstedelen af rygsmerterne opstår, fordi man glemmer at have fokus på sin kropsholdning, når man koncentrerer sig om sit arbejde. Man sidder uhensigtsmæssigt, udfører statisk arbejde i længere tid og laver så de samme bevægelser igen og igen.  

Herunder finder du simple 4 tips til forbedringer i arbejdstiden, så du undgår smerter og slid på kroppen. 

Tip 1: Lupbriller

Lupbriller er et godt sted at starte for at opnå korrekt ergonomi, øge sin effektivitet og arbejdsglæde.

Brillerne giver dig nemlig et vinklet og forstørret synsfelt, der både gør det lettere at se og arbejde med de små detaljer i arbejdsfeltet.

Derudover kan brillerne også indstilles nøjagtigt efter dit behov, så du kan arbejde i en behagelig stilling og undgå at sidde foroverbøjet, strække i nakken og spænde i skuldrene. Brillen er derfor særligt gavnlig til at forbedre ergonomien hos tandlæger og andre, der ofte laver ensidigt, stillesiddende arbejde.

Tip 2: Bedre stol

Arbejdsstolen er også et meget vigtigt redskab i forhold til at skabe bedre ergonomi på arbejdet. Der findes rigtig mange versioner af stole, som kan forbedre din arbejdsstilling, og det handler naturligvis om at finde en, der dækker dit behov.

Det kan være en fordel med en stol, der giver en aktiv siddestilling, så man styrker sin ryg og opnår frit blodomløb. Derudover kan det også være en idé at overveje en stol med et trekantet, formstøbt sæde, der ikke giver et tryk på halebenet og op gennem rygsøjlen.

Tip 3: Fysisk træning

Fysisk træning er rigtig godt for mange ting – også rygsmerter. Forskning viser, at du med blot 2-6 minutters træning i løbet af din arbejdsdag kan mindske risikoen for, at muskelsmerter opstår.

Særligt disse fire skulder- og nakkeøvelser med elastik er gavnlig for ansatte i tandplejen: ’Reverse flies’, ’Front raise’, ’Shrugs’ og ’Lateral raise’. Øvelserne skal udføres 2 gange med 15 gentagelser. 

Træning af nakke og skuldre er også gavnlig, hvis man allerede døjer med smerter i området.

Tip 4: Ændret arbejdsstilling

For at opnå forbedringer i forhold til rygsmerter, er det ikke nok blot at se på siddestillingen. For at få den optimale effekt af de nævnte tips, er det nødvendigt at variere sin arbejdsstilling fra siddende til stående i løbet af sin arbejdsgang.

En idé vil derfor være at opbygge en rutine, hvor du eksempelvis laver de indledende undersøgelser stående og derefter skifter til en siddende arbejdsstilling ved tandrensning og andre opgaver, der kræver mere præcision.