Vedligeholdelsesfri facade – findes de?

Kort sagt så findes der ikke nogen 100 % vedligeholdelsesfri facade. Der vil altid være en eller anden form for vedligeholdelse, ligegyldigt hvilken facade der er tale om. Men mængden af vedligeholdelse varierer en del fra facade til facade. Nogen facader kræver meget og ofte vedligeholdelse, mens andre ikke kræver så meget. De sidstnævnte er faktisk næsten helt vedligeholdelsesfrie. Derfor kan de gå under gruppen af vedligeholdelsesfri facade. Det er disse facader, som vi har fokus på her. Og hvis du ønsker en facade på din bolig, som ikke kræver meget vedligeholdelse, så kan du måske finde en her. Læs med!

Disse facader er næsten vedligeholdelsesfrie

Som nævnt tidligere kræver alle facader en eller anden form for vedligeholdelse – nogen meget og andre mindre. Hvis bare facaden er bygget korrekt op fra bunden og af de rigtige materialer, så kan den holde i lang tid uden at gå til. Men hvilke facader er så næsten en vedligeholdelsesfri facade?

Der er 2 overordnede facader, som er bedst i denne kategori. Det er henholdsvis en facade af blankt murværk og af gasbeton. Den første nævnte er en facade af mursten, hvor der ikke er nogen form for overfladebehandling på. Den anden er gasbeton, som ikke kræver noget. Du kan dog kalke denne form for facade, og så vil du skulle vedligeholde kalken hvert 5. år.

Så tit kræver facader vedligeholdelse

Hvis din facade er af mursten, kræver den næsten aldrig vedligeholdelse. Det eneste du skal holde øje med, er fugerne mellem stenene. Hvis den er af puds, skal den tjekkes hvert 5. eller 10. år, hvor der er tale om en malerbehandling. Som nævnt tidligere kræver en facade af gasbeton ikke vedligeholdelse, medmindre den er kalket. Hvis den er kalket skal den kalkes på ny hvert 5. år. Også træ skal tjekkes hvert 5. år, hvor det kan være nødvendigt at udskifte træet. Sidst men ikke mindst kræver en facade af fibercement helelr ingen vedligeholdelse. Det eneste, som der kan komme på tale, er en afvaskning, hvis den er blevet beskidt. Det kan du nemt klare selv, og ellers kan du finde en professionel til at klare det for dig.

Hold vedligeholdelsen i bund

Hvis du fortsat vil have en næsten vedligeholdelsesfri facade, så er det bedste du kan gøre ikke at gøre noget ved den. Hvis bare du lader den være, som den er, så vil den fremover heller ikke kræve meget vedligeholdelse. Men hvis du først begynder at pudse den op eller lignende, så vil den også kræve mere af dig.