Avanceret teknologi på ny tryk maskine formindsker miljøbelastningen

På et lille trykkeri nord for Herning er man netop ved at foretage de sidste testtryk på virksomhedens seneste investering. – En helt nyudviklet ark offset tryk maskine med alt tænkeligt udstyr, som gør maskinen til verdens mest avancerede af sin art.

Det nye maskineri står på ReklameTryk i Sunds, og det er den højteknologiske japanske producent Komori, som står bag udviklingen af den nye tryk maskine med det mundrette navn GL-840P.

GL står for GREEN LINE og angiver, at maskinen er fremstillet under de bedst tænkelige miljømæssige forhold ved brug af sol- og vindenergi, ligesom maskinen er udstyret med en række helt nye teknologier, som formindsker belastningen af miljøet. ReklameTryks direktør, Richard Lodahl, påpeger, at det er vigtigt, at virksomhederne i den grafiske branche kontinuerligt har fokus på forbedring af de miljø- og klimamæssige aspekter i produktionen. Når man så samtidig kan opnå væsentlige konkurrencemæssige forbedringer i forhold til at imødekomme kundernes behov, så der er helt klar tale om en win-win situation.

Tryk maskinen anvender nemlig den nye H-UV teknologi, som tørrer trykfarverne med ultraviolet lys. Det betyder, at trykarkene er tørre, allerede i det øjeblik farven rammer papiret, og risikoen for farveafsmitning er derfor stort set elimineret og brug af sprøjtepulver unødvendigt. Dette resulterer i helt unikt og knivskarpt produkt, uanset om det trykkes på bestrøget eller ubestrøget papir, folier, pvc eller lignende. Dertil kommer, at efterbehandlingen af tryksagen kan igangsættes umiddelbart efter, at trykarkene er kommet ud af maskinen, i stedet for at arkene som tidligere skulle stå og tørre i op til flere dage.

Indkøbet af den nye trykmaskine vil, ifølge ReklameTryks direktør, Richard Lodahl, forbedre virksomhedens produktionstid væsentligt. ”Det er et afgørende parameter for vores kunder, at vi kan levere hurtigt og til super skarpe priser. Det bliver vi endnu bedre til med den nye trykmaskine, som udover H-UV teknologien også besidder en række fuldautomatiske funktioner, som bl.a. intern kvalitets kontrol, hvor trykmaskinens computer selv kontrollerer for fejl under produktionen.” Maskinen kan desuden skifte 8 trykplader på 60 sekunder og indstiller også selv register og farver på begge sider af trykarket med et forbrug på under 30 makulatur ark. Dermed kan maskinen producere helt ned til 50 trykark og således være prismæssigt og tidsmæssigt konkurrencedygtig med digitalprint, men altså i den væsentlig bedre offset kvalitet.

Ud over at maskinen ikke bruger sprøjtepulver og beskyttelseslak, og besidder en række fuldautomatiske funktioner, som minimerer papirspildet mm, så udgør CO2 udledningen ved brug af H-UV teknologien kun 25% af traditionelle trykmaskiner. Richard Lodahl anerkender, at der er kommet mere og mere fokus på CO2 udledningen i den grafiske branche, også fra kundernes side, og det er en udvikling, som vi, som producenter, er nødt til at forholde os til, mener han.

Selv om den grafiske branche har været noget presset de seneste år, og mange virksomheder i branchen har nedjusteret, så har ReklameTryk skruet op for trykket. I 2013 etablerede den midtjyske virksomhed en helt ny afdeling til storformat print med indkøbet af en sprit ny UV-Inkjet printer og digitalt skærebord. I 2014 blev købsaftalen på Komori flagskibet indenfor ark offset tryk maskiner underskrevet, og ”Hvem ved, hvad 2015 byder på”, lyder det hemmelighedsfuldt fra ReklameTryks direktør, Richard Lodahl.