Gæld kan bruges konstruktivt og destruktivt

Det at låne penge fra andre har været kendt i hundredvis af år og der er derfor ikke meget nyt i selve konceptet. Over tid har måden man låner på ændret sig og fra at man lånte af venner og familie, så begyndte der at være folk og senere firmaer der lavede en forretning ud af at låne penge ud til folk som manglede dem. Som betaling påløb der rente i en eller anden aftalt størrelse.

Gæld som noget destruktivt

Når vi kigger på gæld så kan man basalt set sige, at man kan låne penge til økonomisk fornuftige ting og til økonomisk ufornuftige ting. Desværre har vi over de seneste 10-20 år set en udvikling hvor flere og flere optager lån til den forkerte type ting og derved bringer sig selv i endnu større økonomisk uføre. F.eks. er der mange unge mennesker der optager kvik lån så de kan komme en tur i byen, købe nyt tøj eller måske komme af sted på ferie.

Lån der udelukkende er taget for at dække et forbrug er en dårlig økonomisk ide. Det kan godt være at det er rart i de timer eller dage det varer, men når regningen kommer så er det ikke længere sjovt. De hurtige små forbrugslån er ubehageligt dyre og fordi det er så nemt, så bliver mange fristet. Derfor sidder mange i dag med en forbrugsgæld som de på ingen måde vil være i stand til at betale tilbage.

Gæld som noget konstruktivt

Men gæld er ikke kun en dårlig ting og hvis man bruger den rigtigt, så kan det gøre mange gode ting. F.eks. har mange at verdens største firmaer startet ved hjælp af et lån fra en bank eller andre former for finansielle institutioner. De penge er brugt til at få gang i hjulene og er senere blevet betalt tilbage. Uden lånet var virksomheden aldrig blevet til noget. Ligeledes kan man låne penge til at investere i ideer som man er overbevist om vil være økonomisk sunde. Når man låner penge for at investere penge, så er det en økonomisk god ide.

Mange vælger dog at få økonomisk rådgivning om gæld så de ikke kommer til at optage en gæld der er for dyrt eller en gæld som kunne være struktureret mere fordelagtigt.

Der findes i dag mange virksomheder og enkelte specialister som sælger deres viden som konsulenter og gerne på timebasis. For mange kan hjælpen virke dyr, men ofte vil der være mange penge at spare i det lange løb ved at få sund og professionel rådgivning og specielt hvis det drejer sig om at låne større beløb.

Kontroller konsulenten

Desværre er det ikke en beskyttet titel at være konsulent og alle kan derfor sætte sig ned og foregive, at være dygtige til at rådgive om gæld. Derfor bør du som kunde gøre dig nogle overvejelser og lave lidt benarbejde for at finde ud af hvad de enkelte rådgiveres baggrund er. Tal med deres kunder, deres tidligere arbejdsgiver og få et indledende (gratis) måde hvor du stiller alle de kritiske spørgsmål du kan finde på. Er du ikke tilfreds og føler du dig ikke sikker så find en anden. Den rigtige rådgiver for dig findes et eller andet sted derude og du fortjener en du kan stole på.