Gør bilen vinterklar

Selvom der stadig er gode varme sommerdage, er der ingen tvivl om at året er ved at gå på hæld.  Så er det på tide at gøre klar til at overleve vinteren, få samlet energi og forråd til de mørke timer, og ikke mindst klargjort bilen, så du ikke får overraskelser i vinterens løb. Der er nemlig rigtig mange mennesker der springer over hvor gærdet er lavest, og blot kører videre som om der var 25° grader og solskin.

Kan du huske vinteren 2009/2010? Var der noget du manglede? Måske en sneskovl i bagagerummet eller et abonnement på vejhjælp så du kunne komme fri af grøften? Det er nu du skul bruge tid på at forberede dig, så bilen kan komme sikkert frem til næste forår. Jeg har lavet en lille checkliste som du kan bruge når du skal gå bilen efter:

  • Dæk: Har du vinterdæk klar? Det er en god ide at skifte i løbet af november måned. Dog er der uenighed om hvorvidt det egentlig er nødvendigt at have vinterdæk på, antallet af sne og isdage taget i betragtning. Jeg kan dog godt lide den sikkerhed jeg føler ved at kunne stå fast selv på sneklædte veje.
  • Det ydre: Giv bilen en ordentlig omgang, og gerne en gang polering, så du får fyldt alle revner og sprækker med voks. Dermed får salt og skidt dårligere ved at kunne hænge fast.
  • Væsker: Tjek kølervæske, olie og sprinklervæske. Påfyld en sprinklervæske der er frostsikret, især hvis du ikke kører så meget, og kan risikere at køre rundt med gammel sprinklervæske.
  • Udstyr: Hav advarselstrekant, skovl og tæpper i bagagerummet – Eller klar i redskabsrummet så det kan lægges i bagagerummet ved første snefald. En sikkerhedsvest er ikke lovpligtig i Danmark, men det kan være en god ide at have den med alligevel. Du øger synligheden hvis du punkterer på en landevej eller skal skifte hjul i nødsporet på motorvejen. Et abonnement på autohjælp kan også være en rigtig god ide.
  • Mentalt: Det er ikke nok at have grejet klar. Du skal være forberedt på at det kan tage længere tid at komme frem, og måske lidt tidligere afsted om morgenen. Der skal jo også være tid til at skrabe ruder fri for is og sne.

Selvom ovenstående liste kan se lang og uoverskuelig ud, kan det godt betale sig at bruge en halv time på at tjekke om du og din bil er klar. Det kan spare mange ærgrelser og tidspilde i løbet af vinteren.