Hold øje med energimærkningen når du køber hårde hvidevarer – både for din egen og for miljøets skyld

Når du skal købe nye hårde hvidevarer, er der mange ting du som køber skal forholde dig til. Du skal både forholde dig til produktets pris, egenskaberne og producenten, men du kan med fordel også forholde dig til, hvilket energimærke produktet har fået. Der kan nemlig være mange penge at spare på elregningen, samtidig med, at energimærket har stor betydning for produktets påvirkning af miljøet.

Hvad betyder energimærkningen?

Energimærkningen angiver, hvor energivenligt et produkt er. Skalaen går fra A+++ til G, hvor G er det mindst energivenlige produkt og A+++ er det mest energivenlige. På energimærkningen findes også oplysninger om, hvad produktets årlige forbrug er, målt i kWh. På nogle produkter viser energimærkningen også, hvad produktets støjniveau er. Energimærkningen gælder for produkter inden for kategorierne hårde hvidevarer, TV, støvsugere, belysning, klimaanlæg og Hifi-udstyr.

Spar på strømforbruget

Når du skal ud og købe hårde hvidevarer, kan du med stor fordel købe produktet ud fra energimærkningen. Mærkningen kan nemlig fortælle dig, hvor meget produktet cirka kommer til at koste i strøm. Hvis du udelukkende vælger produkt ud fra prisen, kan du risikere, at produktet bliver en dyr fornøjelse for din elregning. Hvis du for eksempel skal ud og købe en ny vaskemaskine, kan energimærkningen sikre dig store besvarelser på den efterfølgende elregning. Hvis du vælger en vaskemaskine med energimærkningen A+++ frem for A+, er vaskemaskinen cirka 33% billigere i forbrug. Du kan opnå en endnu højere besparelse ved at købe et fladskærms TV med energimærket A++ frem for B, hvor du kan spare cirka 67% på produktets forbrug. Også ved køb af køleskabe er der enorme besparelser at hente på forbruget. Et 300 liters køleskab med energimærkningen A+++ er cirka 114% billigere i forbrug end et 300 liters køleskab med energimærkningen A.

Pas på miljøet

Den globale opvarmning fylder meget i vores hverdag. Ved at huske at spare på strømmen derhjemme, gør du ikke kun noget godt for dig selv og din elregning, men også en masse godt for miljøet. Cirka en tredjedel af det danske energiforbrug stammer fra de private husholdninger. Hver gang vi anvender strøm i hjemmet, er vi med til at belaste miljøet. Det bedste du som privatperson kan gøre for at passe på miljøet er, er nedsætte dit strømforbrug og huske at bruge strøm med omtanke. Du kan blandt andet spare på strømmen ved at vælge energivenlige hvidevarer, som har et markant mindre strømforbrug. Du kan også spare på strømmen ved at slukke for samtlige apparater, der alligevel bare står på standby. Hvis du derudover husker at kun starte opvaskemaskinen eller vaskemaskinen når den er helt fuld, kan du yderligere spare på både vand og el. Det kan godt betale sig at passe på miljøet, både for din, dine børn og dine børnebørns skyld. Hvis vi alle husker at passe på miljøet, vil mange flere generationer have glæde af vores smukke jord.