Når det kommer til ens privatøkonomi, er det vigtigt at have et overblik. Det at vide hvad pengene går til, og hvor mange går til hvad, kan være en god vejledning hvis der skal spares lidt. Ved at have styr på sit budget, er det muligt at se hvordan ens prioriteter, og et muligt overforbrug er.
Målet er altid, at have penge sidst på måneden, og gerne lidt i overskud. Det kan blive en realitet, men det kan kræve at der bliver skåret ned andre steder. I nogle tilfælde kan det være så simpelt som at skifte sit mobilabonnement.
Det er en god ide, at samle alle sine papirer, både forsikringer, regninger, evt lån osv. Det kan virke uoverskueligt, men ved at taste det hele ind i et budgetskema, kan det give overblik, og samtidigt har du de reelle tal for dine faste udgifter.
Hvor kan der spares?
I de fleste tilfælde, kan det betale sig at samle forsikringerne hos et selskab. Mange tilbyder en form for mængderabat, hvilket hurtigt kan spare dig for en masse penge, i stedet for at have 4 forsikringer 4 forskellige steder til fuld pris.
Abonnementer
Andre ting det kan være interessant at undersøge, er ens abonnementer. Det kan være mobil, tv-pakke, internet osv. Nogle kan risikere at være låst hos en bestemt internet og tv udbyder, fx i lejeboliger. Dog kan hastighed på internettet og abonnementet på mobilen, stadig ændres.
Der findes efterhånden mange udbydere af tv og internet, og flere er begyndt at tilbyde flex. Det betyder du nu kan vælge kanaler, og ikke kun pakker. Dermed betaler du pr. kanal, pr. måned. Det kan være billigere, medmindre kanalerne løber op i et større antal. Med internettet, kan det overvejes om den hastighed der betales for, nu også er nødvendig, eller om man kan gå lidt ned i hastighed, og spare penge der.
For dem alle gælder det om at undersøge udbyderne. Mobilselskaberne har det med at ændre ofte, og komme med nye tilbud hele tiden. Det kan være en jungle, og abonnementer som ikke nødvendigvis kan lyde meget billige. Igen, tænk over om det kan gøres billigere. Find ud af hvad dit forbrug er, og om abonnementet passer til.
Madbudget
Et klassisk sted at spare penge, er på maden. Det kræver ikke nødvendigvis, at der kommer mindre mad på bordet, men derimod at det planlægges. Ved at handle stort ind, en gang om ugen, kan der undgås madspild og spares penge. Det kan også være en måde hvorpå, man får lavet nogle nye retter, da det før var besværligt at handle alle råvarerne hele tiden. Nu kan flere retter indeholde samme råvare, og man har dem derfor liggende.