3 årsager til at du bliver vred

Går du rundt med en vrede på mennesker omkring dig? Det kan skyldes, at du ikke får sagt rigtigt fra, når dine grænser bliver overskredet. Hvis du gerne vil slippe din vrede og føle dig mere fredfyldt i dit indre, kan det derfor være en god idé at starte med at spørge dig selv, om du får sagt nok fra i dine relationer.

Her får du 3 eksempler på vaner, der kan resultere i, at du ophober din vrede.

Du siger ikke fra

Bærer du på en langvarig vrede, kan det skyldes at du ikke får svaret igen, når mennesker omkring dig taler til dig på en nedladende, nedgørende, spydig, sarkastisk, anklagende, angribende eller bebrejdende måde. Hvis du ikke ved hvordan du skal svare igen og beskytte din værdighed, kan du måske tænke, at det er bedst, at du bare tier stille og accepterer adfærden. På den måde får din vrede ikke et naturligt udtryk, men bliver liggende inde i dig selv. Oplever du det, kan det være en idé for dig at prøve vrede terapi.

Du siger fra, men føler dig ikke hørt

Måske prøver du at sige fra, når dine grænser bliver overskredet, men hvis du alligevel ikke føler dig hørt og respekteret, så kommer din vrede ikke ud, selvom du prøver. På den måde strander vreden stadig hos dig selv. Oplever du, at du mangler gennemslagskraft eller at du ikke bliver hørt, kan det skyldes at du ikke har kontakt til dine følelser og din kerne, når du siger fra. Det kan få din kommunikation og din udstråling til at fremstå uægte eller svag, så du er let at overhøre. Du kan få en stor, ægte gennemslagskraft, hvis du udtrykker præcis hvad du er vred over, og hvad det konkret har gjort ved dig.

Du vender vrede mod dig selv

Hvis du føler dig grundlæggende vred, så kan årsagen være, at du skælder ud på dig selv, hver gang du burde skælde ud på andre. Hvis du bliver droppet på en barsk måde af en date, skælder du måske dig selv ud for at være uattraktiv og hvis du bliver fyret af en urimelig arbejdsgiver, kan du måske finde på at skælde dig selv ud for at mangle kompetencer. Hvis du vender vrede mod dig selv i stedet for at sætte grænser og stille krav, risikerer du at blive tynget af din vrede i lang tid i stedet for at bruge den til at skabe sunde forandringer og relationer i dit liv. Er det noget du oplever i dit liv, kan det være frugtbart for dig at prøve lavt selvværd terapi.