Det klør og klør – er det fnat?

..fnat er en hudlidelse der kan ramme alle

Klør det helt ulideligt om natten og har du ingen ide om hvorfor? Du kan have fået fnat.

Fnat er en hudlidelse der skyldes miden Sarcoptes Scabiei, på dansk kaldet fnat-miden. Det er en bitte lille mide, på størrelse med et knappenålshoved, der graver sig ned under huden og lægger æg. Kroppen forsøger at skille sig af med den og immunreaktionen skaber en forfærdelig kløe. Har du fnat er du ofte ikke i tvivl efter at have udelukket allergi og andre mere almindelige lidelser. Det klør simpelthen forfærdelig og tilsyneladende hjælper intet.

Få hjælp for kløen

Det første du kan gøre for at slippe for kløen er at købe nogle anti-histaminer. De nedsætter kløen, så du igen kan få en god nats søvn. Anti-histaminer fjerner ikke miden, det skal der anden medicin til, men det gør det muligt for dig at kunne være i din hud. Og så hjælper det også på at du ikke kradser, for når du kradser flytter du miden rundt der gemmer sig under din negle.

Effektiv behandling med Nix creme

Nix creme er behandlingen mod fnat. Det er en creme indeholdende et pesticide – Permethrin – der er meget effektivt mod fnat. Nix er uskadelig for mennesker men dødeligt for miderne der hurtig dør efter påførsel. Nix cremen kan fås i håndkøb, men er desværre ret dyr. Der er penge at spare ved at købe den på nettet. Når du påfører cremen skal du være meget grundig. Alle steder på kroppen skal dækkes og især hænder, fødder, i skridtet og under armene. Miden kan lide områder med hudfolder og løs hud, så her skal du være ekstra påpasselig. Efter behandling venter du en uge og så skal behandlingen gentages med en ny omgang creme. Nu er du fnatfri.

Rengøring og god hygiejne er vigtig

I tillæg til behandling med Nix creme er det også meget vigtigt at gøre grundigt rent og vaske alt dit brugte tøj og sengetøj. Det skal vaskes på mindst 60 grader og så tørretumbler på fuld styrke bagefter. Du skal også støvsuge dit hjem grundigt og sørge for at vaske stofmøbler godt af. Har du ting du har rørt ved som ikke kan vaskes skal de stilles i poser og gemmes væk i hvert fald 1 uge. Det er en større opgave, men ellers risikerer du at blive smittet igen og det kan bare ikke betale sig når cremen er så dyr.