Hvorfor skal børn bruge sut

I mange år har det været helt normalt at børn bruger sut, men i de senere år er det blevet mere normalt at flere og flere forældre ikke engang introducerer sutten til deres børn. De opdager, at mange børn faktisk slet ikke har behov for sutten, og i stedet for at bruge en sut som tryghed lærer de måske barnet at have en fast bamse som tryghed. Det betyder ikke, at sut nødvendigvis er dårligt for ens børn, hvis man altså husker at tage sine forholdsregler og købe sunde sutter til sit barn, og sørger for at udskifte dem jævnligt.

Der er nemlig både fordele og ulemper ved brug af sut til sit barn.
Noget man skal huske på, hvis man har besluttet sig for at tilbyde sit barn sut, imens at mor ammer, er det yderst vigtigt at amningen er kommet godt i gang, og barnet spiser rigtitg, inden barnet overhovedet får sutten.
Det kan barnet som regel efter 2 ugers tid efter fødslen.

Er det er problem hjælper sundhedsplejersken altid og giver gode råd, og hun kan også se, når barnet har lært at tage ordenligt fast.

Fordele ved brug af sut

  • Godt alternativ, hvis barnet har et højt suttebehov. Bruger man narresut til et barn med stort suttebehov, skåner man moderen, så hun undgår sår og revner på sine brystvorter.
  • Det er en god måde for barnet at få tryghed på

Ulemper ved brug af sut

  • Kan medføre at der ikke bliver produceret nok mælk i brysterne ved manglende stimulering af brystvorterne, som kan medføre at barnet ikke tager nok på i vægt
  • Kan hæmme sprogudviklingen, da taleorganerne og tungen ikke trænes i lige så høj grad, som hos børn der ikke bruger så meget sut
  • Kan give suttebid, hvis børn bruger sut i alt for lang tid (til de er mere end 3 år gamle)
  • Kan sprede sygdomme fra barn til mor og omvendt, hvis der er revner i eller den ikke bliver holdt ren (man anbefaler at koge sutten 3 minutter dagligt)

Der er altså både fordel og ulemper ved at introducere sit barn til sut. For nogle kan det være meget praktisk, men så er det også vigtigt, at man gør det korrekt og sørger for at købe sunde sutter, holde dem rene, og afvænne barnet inden det bliver for gammelt.
Så kan man i hvert fald med god samvittighed lade sit barn bruge sut. Det er en fordel at give ens barn navnesutter da dette betyder at der ikke bliver taget fejl i vuggestuen.