Støt dit barns selvstændighed

Det er ingen hemmelighed at børn, når de når en vis alder, får attituden ‘kan-selv og vil-selv’. Det er ikke nødvendigvis rigtig at de faktisk kan selv, men det vigtigste er at de gerne vil selv. Herefter er det forældrenes ansvar at opmuntre børnene og hjælpe dem med at kunne selv. Det har stor betydning at man skelner mellem at hjælpe barnet med et gøremål og at gøre det for dem.
Det er vigtigt for børns udvikling, at de får lov til at klare de opgaver, de selv kan, uden hjælp. Det er naturligvis en læringsprocess både for forældre og barn; hvad kan barnet selv og hvad er det for tidligt at begynde på. Men man lærer ikke noget, hvis man ikke giver barnet lov til at prøve selv. Så hvis dit barn giver udtryk for at prøve at gøre noget selv, så lad dem endelig afprøve det.
Når det er sagt, så vil vi her komme med nogle ideer til, hvad man kunne opfordre sit barn til.

Tøj

Vi har næsten altid tøj på, så det at tage tøj af og på, er noget, der bliver gjort meget. Børn er vant til fra de er spæd at blive puttet i det ene sæt tøj efter det andet. Når de bliver større og har bedre styr på motorikken, så er det en god ide at lade dem prøve selv. Måske der ikke er tid til det om morgenen, men så kunne det være en ide at starte med nattøjet. Gå derefter videre til overtøj og sko – noget, som de skal have af og på tit i børnehaven. Pædagoerne vil helt sikkert sætte pris på, hvis dit barn kan få overtøj og sko på selv.

Gå på egne to ben

Undersøgelser viser en stigende tendes til at køre vores børn i institution og skole. Det er en skam. Børnene har nemlig godt af at gå, cyckle eller bruge løbejul. Det hjælper deres udvikling, når de får lov til at bruge deres krop.
Hvis man har langt hjemmefra, er det selvfølgelig ikke en mulighed, men det med at gå på egne ben gør sig også gældende udenfor hverdagen. Snak med dit barn om hvad I ser på vejen og går det til noget spændende og afslappet af gå selv.

Finde og hente ting selv i hjemmet

Hvis der er noget, som dit barn gerne vil have i hjemmet, i stedet for at finde det for dem, hvorfor så ikke spørge dem, om de selv kan finde det? Hvis barnet gerne vil have et bestemt stykke legetøj fra værelset, så lad dem hente det selv. Du skal selvfølgelig, som forældre hjælpe dit barn, hvis opgaven viser sig at være for stor, men giv dit barn muligheden for at kunne selv. Hvis det lykkedes for dem, er det jo en sejr for dem, hvilket det helt sikkert vil glæde sig over.
Det kunne også være, hvis de gerne vil have noget af drikke. Hvis I har mulighed for det i jeres hjem, så hav nogle børnevenlige kopper stående i en højde, hvor de kan få fat i dem og derefter fylde deres kop med vand. Måske der blot skal en skridsikker taburat til i køkkenet også kan barnet selv, når det er tørstig. Det er et simpelt behov tørst og det vil helt sikkert betyde meget for dit barn, hvis de selv kan tage sig af det.

Holde styr på sine ting i vuggestue/børnehave

En del af at give dit barn mere selvstændighed, er også at stole på dem. Vi foreslår ikke noget vildt her – bare at du vil give dit barn muligheden for at holde styr på deres egne ting. Hvis du som forældre ved, hvad de har med i vuggestue/børnehave, så er det også en risikofri prøve. Hvis uheldet skulle være ude og noget bliver glemt, så kan man for at sikre sig mod at miste ting ved at sætte navnelapper i tøjet og på andre ejendele. Derved får barnet også mulighed for at dobbelt tjekke, om de har fat i det rigtige ting, og de lærer nok derved også hurtigere, hvordan deres navn ser ud. Vi anbefaler at købe navnelapper fra www.LabelKing.dk. Du kan designe dem med dit barn, så de får noget ansvar der også. Mærkerne kan købes til at stryge eller klistre på tøj og også til mærkning af ejendele. Alle navnlapperne tåler at blive vasket (opvask eller vaskemaskine)