3 trin til at komme ud af stress

Har du stress? Føler du, at du kører på de sidste reserver i din hverdag? Eller føles dit liv som et hamsterhjul, hvor din eneste eksistensberrtigelse er at få det til at køre rundt?

Hvis du er drænet for energi i dit almindelige hverdagsliv, så kan det skyldes at du er stresset. Det behøver ikke at være dit arbejder, der stresser dig. Stress kan stamme fra mange forskellige kilder: Familie, privatliv, kommunikationen i dine relationer eller dine forventninger til dig selv. Hvis du føler dig stresset, kan du arbejde med det, og få et liv i balance, hvor der er plads til dig. Det kræver en målrettet indsats af dig selv, hvor du tager et trin ad gangen.

Trin 1: Prioriter din tid

Hvis du er ramt af alvorlig stress, skal du som udgangspunkt starte med at prioritere konsekvent i din hverdag her og nu. Skær ind til benet og start med at få alle unødvendige planer ud af dit liv med dit samme. Spørg dig selv, hvad du helt ærligt får energi ud af, og hvad der dræner dig. De aktiviteter og planer, der giver dig energi, kan du beholde i dit liv. Resten er du nødt til at prioritere helt ned i en periode på en måned til at starte med. Den måned skal du bruge til at finde ind til dig selv.

Trin 2: Mærk efter

Når du har frasorteret alle unødvendige aktiviteter, kan du begynde at fokusere på at komme i kontakt med din indre ro. Du skal mærke dig selv og komme skabe forbindelse til dit eget personlige følelsesliv. Det kan være svært hvis du er kommer ud af føling med dig selv, så du skal bruge en konkret og helt enkel fremgangsmåde: Begynd stille og roligt at blive opmærksom på, hvad du godt kan lide i din hverdag, og hvad du ikke kan lide. Lav en liste, og skriv et nyt punkt på hver dag. Hvis du har svært ved at mærke efter, kan det være en idé for dig at prøve terapeut København.

Trin 3: Få støtte i dine relationer

Når du har fået ro på i din hverdag, og har skabt en ramme, hvor du har muligheden for at mærke efter i dybden, hvilke aktiviteter der egentlig fylder dig op med energi, er det vigtigt at du søger støtte til din proces i dine nære relationer. Det kan være din familie, gode venner eller i dit parforhold. Vær opmærksom på at du er nødt til at være helt åben om, hvor du er i dit liv lige nu, og hvilke forventninger du kan og ikke kan leve op til. Sørg for at beskytte dig selv og dine relationer fra starten ved at forklare, på hvilke områder du lige nu ikke kan træde til. Hvis du oplever et pres af andre menneskers forventninger til dig, er det meget svært at komme ud af stressen. Oplever du, at der opstår problemer med at tage den type samtaler, kan du overveje psykoterapeut København. Det kan give dig konkret støtte i forhld til konflikter og uoverensstemmelser.