Hvad er r-værdi? Og hvad betyder det for dit liggeunderlag?

Når man skal købe et nyt liggeunderlag bliver man ofte mødt af begrebet r-værdi. Men hvad er r-værdi egentligt og hvad betyder det for dit liggeunderlag i praksis?

For at finde ud af, under hvilke temperaturer dit liggeunderlag egner sig bedst, har man udviklet en standard for isoleringsevnen der kaldes r-værdi. Denne fortæller noget om hvor godt dit underlag præsterer under kolde forhold, og hvilket liggeunderlag der er det bedste for netop din tur.

Der er selvfølgelig stor forskel på om du skal benytte dit liggeunderlag på bjergbestigning i Nepal, eller du skal på vandreferie i Sydeuropa. Derfor er der også forskel på hvor meget liggeunderlag isolerer. Skal du overnatte i minusgrader, vil det derfor være en god idé at vælge et liggeunderlag med en betydeligt højere r-værdi, end hvis du skal sove i varmen.

Den nye standard for r-værdi
Det har tidligere været svært at vurdere r-værdien for mange produkter da producenterne selv var ansvarlige for at laboratorieteste udstyret. Dette kunne medføre at nogle mærker overdrev, mens andre var beskedne med værdisætningen af r-værdien.

Med den nye ASTM F3340-18 standard skulle dette problem være løst. Standarden skal gøre det nemmere for slutkunden at vælge det rigtige produkt og give en mere retvisende indikation på hvor isolerende produktet er. Du kan læse meget mere om r-værdi på klartilrejsen.dk.

De forskellige liggeunderlag isolerer forskelligt

Der findes mange former for liggeunderlag og nogle isolerer naturligvis bedre end andre. Man plejer at inddele underlagene i 3; skumunderlag, oppustelige liggeunderlag og selvoppustelig liggeunderlag.

Som udgangspunkt kan skumunderlagene isolere bedst, da de ikke er afhængelige af luft som de andre underlag, men når det er sagt skal man selvfølgelig have med i sine overvejelser hvordan man ønsker at sove.

Skal man på trekking i flere dage er det selvfølgelig ikke rart at skulle sove på et tyndt skumunderlag, ligegyldigt hvordan sådan et isolerer. Her ønsker man måske at medbringe et selvoppusteligt liggeunderlag, der med sin lidt tykkere form kan gøre at man sover bedre. Det smarte ved selvoppustelige underlag er at de også indeholder skum. Skummet suger luft til sig når man åbner for ventilen, og isolerer dermed med både skum og luft.

Et oppusteligt underlag, eller luftmadras som nogen vil kalde det, giver måske den bedste komfort, men kan ofte være tung at have med sig.

Så hvordan vælger jeg et underlag med den rette r-værdi?

Når der snakkes om r-værdi indikeres dette med tallene 1-10. I teorien kan et underlag godt isolere med en r-værdi på over 10, men sådan et underlag vil kun være bedst anvendt under meget kolde temperaturer.

For at give en idé om hvor koldt det egentligt skal være, anvender vi typisk kun underlag herhjemme med en r-værdi på max 6. Med en r-værdi på 6 får man et liggeunderlag der isolere optimalt for temperaturer op mod -25°C, og det ser vi heldigvis meget sjældent herhjemme. Du kan læse meget mere om r-værdi, liggeunderlag og rejseguides på klartilrejsen.dk