Hvilke batterier er bedst?

Er du løbet tør for batteri? Eller er dit vækkeur? Begge dele kan gøre det ekstra svært at komme op om morgenen. Eller måske er din pandelampe løbet tør, så du ikke kan orientere dig på den løbetur du havde planlagt i aften. Hvis din mus eller dit tastatur løber tør, er det svært at udføre dit arbejde, hvis du arbejder på et kontor. Batterier er ikke noget vi ser i hverdagen, men de er i stor grad med til at holde hverdagen gående. Og dét mærkes måske først rigtig, når hverdagen ikke længere kører som den skal. Når batterierne er flade.

Der er derfor godt grund til, at lægge en god ”batteri-strategi”. Men for at du kan tage en strategisk god beslutning, så er det nødvendigt at du handler på et velinformeret grundlag. Der findes flere typer batterier i denne verden end ord i denne artikel, så hvis du vil have individuelt tilpassede råd til netop dit behov og dine apparater, så er det bedst at kontakte en fagperson inden for branchen. Eksempelvis ved de så godt som alt om batterier hos batteri-butik.dk. Ja det siger jo næsten sig selv med det navn. Hvis du imidlertid i første omgang er mere interesseret i en generel indføring i dine muligheder med de mest basale batterityper, så læs med her.

Den mest almindelige batteritype er alkaline-batterier. De fås eksempelvis i modellerne AA, AAA, C og D. Disse modeller fås dog også i ikke-alkaliske versioner. Et udbredt eksempel er det genopladelige batteri. Derfor er det ofte mellem disse to typer, at mange folk befinder sig i et dilemma. Skal jeg vælge et genopladeligt batteri eller et engangsbatteri? Ofte vælges engangsbatteriet fordi det på den korte bane er det billigste – men er det også det på den lange bane? Og hvad er i det hele taget fordelene og ulemperne ved de to forskellige typer batterier?

Faktisk er genopladelige batterier langt mere omkostningseffektive på lang sigt. Nogle genopladelige batterier kan oplades op mod tusind gange. De vil tiltagende tabe kapacitet, men alligevel kan det betyde at fx for hvert genopladeligt batteris levetid ville det måske tilsvarende kræve køb af eksempelvis 500 engangsbatterier. Og de genopladelige batterier er jo altså nu engang langt under 500 gange så dyre. Så det er let at gøre til en god forretning.

Der er selvfølgelig situationer hvor engangsbatterier kan være at foretrække. Eksempelvis hvis du er på sejltur og ikke lige har adgang til en ladestation. Så er det nok alligevel mest oplagt at medbringe en stak engangsbatterier, medmindre du vil investere stort i genopladelige batterier for så at lade dem alle op hjemmefra. Hvis du skal opholde dig et meget solrigt sted kan du også overveje muligheden for en solcelleoplader. Eksempelvis i forbindelse med backpacking eller vandreferier kan det være attraktivt at oppakningen er så let som muligt og så kan det måske bedre betale sig at tage en enkelt solcelleoplader med, frem for 100 batterier. Der findes sågar solcelle-tasker som oplader dine apparater imens du vandrer, men det er en anden historie.