Analog eller netværksbaseret videoovervågning?

Ønsker man at anskaffe sig videoovervågning enten til privaten eller virksomheden, så er en af de første spørgsmål man støder på, hvorvidt man bør vælge traditionel, analog videoovervågning eller i stedet en netværksbaseret løsning med IP-kameraer. Svaret er, at der ikke er noget klart svar, men i denne artikel kan du læse om fordelene og ulemperne ved de to løsninger.

Analog videoovervågning

Den analoge form for videoovervågning har været fremme i mange år, førhen med en VHS-optager, men nu med en harddiskoptager. Overvågningskameraerne har derimod ikke ændret sig meget, selvom kvaliteten er blevet bedre og prisen lavere. Det er denne løsning, som man finder de fleste steder, og grunden hertil er, at det er en gennemprøvet teknologi, som, hvis man vælger udstyr af en god kvalitet, er yderst stabil og leverer gode optagelser. Tilmed er denne form for videoovervågning relativt billig.

Netværksbaseret videoovervågning

Netværksbaseret videoovervågning har modsætningsvis ikke været på markedet i helt så lang tid, da det først er blevet populært i forbindelse med udbredelsen af lokale netværk blandt private og virksomheder. For et IP-kamera fungerer netop sammen med et lokalt netværk og benytter således enten et netværkskabel eller det trådløse netværk på adressen. Kvaliteten har indtil for nogle år siden ikke været at sammenligne med det, som man kan få ved analog overvågning, og priserne har været skyhøje. Men som det er tilfældet med alt andet teknologi, så er priserne faldet og kvalitet blevet langt bedre over tiden.

Fordele og ulemper

Et af de steder hvor der er sket mest med netværksbaseret videoovervågning er med hensyn til opløsning. I dag er det muligt at få et IP-kamera med megapixelopløsning, og detaljeringsgraden for optagelserne med IP-kameraer er nu højere end de traditionelle analoge løsninger. Vel at mærke forudsat, at man vælger et IP-kamera af en ordenlig kvalitet, for der findes stadig IP-kameraer med lav opløsning og ringe kvalitet på markedet, så man bør stadig have øjnene åbne.

Ulemperne ved IP-kameraer er dog stadig, at prisen er noget højere sammenlignet med de analoge løsninger, hvis man behøver flere kameraer. Harddiskoptageren i de analoge løsninger er typisk den dyreste del, mens overvågningskameraerne er relativt billige. Så behøver man eksempelvis 8 kameraer, så vil prisen for en netværksbaseret løsning være mere omkostningsfuld.

Installationsmæssigt er fordelen ved IP-kameraer, at de benytter et eksisterende netværk. Det betyder også, at opsætningen bliver meget nem. Derudover kan man hurtigt opgradere med endnu et overvågningskamera, hvis det er nødvendigt. Dog skal man stadig gemme optagelserne et sted, hvilket typisk vil være på en PC. Her er fordelen med analog videoovervågning, at man har en dedikeret harddiskoptager, som kan gemmes væk og tilgås fra internettet.

Opsummeret

Så opsummeret kan det siges, at det i dag er muligt at få IP-kameraer med højere opløsning i forhold til analoge løsninger. Dog er prisen noget højere pr. kamera. Den analoge løsning er stadig den mest populære, og udviklingen inden for analog videoovervågning er langt fra gået i stå. Man skal dog være opmærksom på, at der findes produkterne af både god og dårlig kvalitet inden for begge varegrupper, og pris og kvalitet følges også inden for videoovervågning i de fleste tilfælde ad.