Beton i haven

Vil du gerne have en vedligeholdelsesfri have, eller i hvert fald have hvor der skal bruges begrænset med tid på vedligeholdelse kan du benytte dig af forskellige betonelementer rundt omkring i haven til forskellige formål, som alle mindsker mængden af tid der skal bruges på at vedligeholde haven.

Terrassen

Benytter man beton på terrassen i form af belægningssten eller havefliser, opnår man en flot terrasse, hvor en kost kan klare langt det meste af vedligeholdelsen. Anlægger man terrassen korrekt med et bundsikringslag af sand på ca. 20-30 cm, et lag stabilgrus på ca. 15 cm og et lag afretningssand på ca. 3 cm, vil der ikke komme ukrudt op nedefra.

Udfører du samtidig en korrekt fuge mellem alle fliser eller sten på mellem 2 og 5 mm med fint fugesand, og sørger for at fugerne bliver fyldt helt op, vil det også være meget begrænset hvad der er af muligheder for at ukrudtsfrøene kommer ovenfra og begynder at spire i fugerne.

Alger som kan komme på fliserne i løbet af efterår og vinter vil oftest forsvinde igen når solen og varmen kommer tilbage i løbet af foråret, og ellers vil en stiv kost kunne fjerne algerne.

Bedafgrænsningen

Hvis du er træt af at græsplænen vokser ind i blomsterbedet, kan du med en kantafgrænsningssten, adskille græsplæne og blomsterbed. Kantafgrænsningsstenen er så tilpas høj, så græssets rødder ikke vil vokse under betonstenen.

Hvis kantafgrænsningen limes sammen med fugelim, kan græsset heller ikke vokse mellem stenene, og dermed har man en solid adskillelse af græsplæne og blomsterbedet, så man ikke skal blive ved med at fjerne det græs som skyder ind i bedet.

Hold på niveauerne

Hvis haven er i forskellige niveauer vil regnvand og tyngdekraften blive ved med langsomt at prøve på at udjævne niveauet, hvilket kan give problemer med at eksempelvis havestier, terrassen eller andet begynder at skride sammen med den jord som transporteres ned af niveauet.

For at undgå dette kan man styre hvor niveauerne i haven er med en støttemur som holder jorden flad og vandret, så den bliver hvor den skal være.

En støttemur kan opbygges vandret hvis der ikke er meget jord der skal holdes tilbage, og ellers hvis støttemuren skal holde meget jord og eventuelt tryk fra køretøjer, bør støttemuren have en hældning ind mod den jord som skal holdes tilbage.

Når man har fået lavet sin støttemur skal man ikke forsøge at undgå at jorden skrider og dermed flytter på de elementer som er placeret øverst på niveauforskellen.

Comments

  1. R. Pedersen skriver

    God og gennemførlig guide, jeg har fået meget ud af 🙂

    Det kan være svært både at ligge sine sten, men også at finde de bedste til prisen. Jeg fandt denne prissammenligner af herregårdssten før jeg købte mine herregårdssten til terrassen og fulgte din guide efterfølgende.