I Danmark har vi ikke nogen lovgivning for hvordan vi bruger vores rød-hvide Dannebrogsflag, men i stedet har vi retningslinjer som mange følger.
Vi hejser Dannebrog op i flagstangen på flagdage og festdage som fødselsdage, bryllupsdage, til konfirmationer og lignende. Det betyder at vi reelt set vil kunne flage med Dannebrog i flagstangen hver dag.
Flagning med Dannebrog bør kun foregå i de lyse timer, og derfor er retningslinjerne herfor også at Dannebrog ikke hejses før solopgang og aldrig for kl 8 om morgenen. Ligeledes skal Dannebrog hejses ned igen inden solnedgang.
Vil man flage efter solnedgang, skal der være tændt et lys i toppen af flagstangen.
Der er ikke den samme tradition for at flage med Dannebrog i haven mere som der har været, og mange benytter kun deres Dannebrog som et fødselsdagsflag.
Flagning på halvt
Ved dødsfald, begravelser, bisættelser samt på visse flagdage flages der på halv stang. Når man skal flage på halvt, hejses Dannebrog flaget først op i toppen af flagstangen og herefter sænkes flagets underkant ned til midten af flagstangen hvor det bindes fast.
Når flaget skal hejses ned, trækkes det igen først op i toppen af flagstangen inden man tager flaget ned.
Ved bisættelser flages der på halvt fra morgenstunden, men igen ikke før solopgang eller før kl. 8:00. Når bisættelsen har fundet sted hejses Dannebrog til tops i flagstangen hvor det forbliver indtil solnedgang.
Flagdage
Der findes 18 officielle flagdage i Danmark. Nogen flagdage er bestemt af kongehusets fødselsdage, mens andre er bestemt af eksempelvis den kristne tro.
Der flages for Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe, hendes mand Prins Henrik, deres børn Kronprins Frederik og Prins Joachim, samt prinsernes hustroer Kronprinsesse Mary og Prinsesse Marie.
Kronprins Frederiks børn og Prins Frederiks børn har ikke en officiel dansk flagdag.
Bland de kristne flagdage er Pinsedag, Lang Fredag, Påskedag og Juledag. Af disse er Langfredag en af de officielle flagdage hvor vi flager på halv stang.
De sidste flagdage dækker begivenheder som de udsendte soldaters dag, Grundlovsdag, Valdemarsdag og Genforeningsdagen.
Flagtyper
Det flag som de fleste forbinder med et Dannebrogsflag hedder et stutflag. Stutflaget er det røde rektangulære flag med det hvide kors.
Kongehuset, statsinstitutioner, og lignende flager med splitflag som i modsætning til det kvadratiske stutflag har 2 spidser i enden af flaget.
Orlogsflaget minder meget i form om splitflaget, men har en dybere rød farve. Orlogsflaget har en dybere rød farve end det traditionelle Dannebrog flag og dette flag benyttes af søværnet.
Når der ikke flages med det store firkantede stutflag, kan vi flage med andre flag i flagstangen i haven. Her kan vi bruge vimpler eller standere som er aflange trekantede flag. Vimpler og standere må benyttes til at flage med i flagstangen døgnet og året rundt.