Hvad er forskellen på billige og dyre rammer?

Der er meget stor prisforskel på rammer, men er der en grund til den store prisforskel eller er der bare nogen som skummer fløden mere end andre?

Flere steder som supermarkeder og bolighuse som Ikea kan man købe meget billige rammer, specielt hvis du sammenligner med de priser som rammer koster hvis du køber dem i et galleri, et rammeværksted eller lignende steder.

Der er hovedsageligt to steder hvor prisforskellen på disse forskellige typer af rammer opstår. Det ene går ikke så meget ud over kvaliteten men i stedet er det fleksibiliteten som er forskellen her. De billige fotorammer bliver produceret i standardmål som passer til de gængse størrelser af fotografier, plakater osv. Har du et motiv der ikke er i disse standardmål vil en indramning i en billig ramme blive besværlig.

Det er selvfølgeligt muligt at rette ind efter standardmål ved at tilpasse motivet eller ved at benytte en skæv passepartout. Der er dog ingen af disse muligheder som er optimale.

En håndbygget ramme bliver hverken billigere eller dyrere af at målene på siderne skal være standard eller ej. Her betaler du for det meste pr. cm rammeliste der er blevet anvendt til at bygge rammen med. Håndlavede rammer bygges efter de mål som dit motiv har og dermed får du en ramme som passer sammen med motivet.

Punkt nummer to hvor der er meget afgørende for prisforskellen er valget af materialer til fremstilling af rammerne. Det træ som er brugt til de billige trærammer har ikke den samme kvalitet og derfor heller ikke den samme pris som det træ der bruges til fremstilling af kvalitetsrammer.

Den lavere kvalitet gør at træet hurtigere vil begynde at slå sig og dermed bliver rammerne skæve. Udover at træet vil kunne slå sig er der ofte en forkert PH værdi i det billige træ. Uden en neutral PH værdi i træet er der stor sandsynlighed for at det indrammede motiv vil blive beskadiget. Det gør ikke så meget hvis det er et fotografi som kan genskabes, men er det i stedet et dyrt litografi, maleri eller lignende vil skaden fra syre eller base i træet forringe værdien betragteligt.

Jo større en træramme er jo vigtigere er det at der er benyttet træ i høj kvalitet til fremstillingen, men ellers er det op til dig som køber af rammen om det er vigtigt at motivet ikke skades og at du kan få professionel vejledning til at vælge den helt rigtige ramme som fremhæver dit motiv bedst.