Lysekroner – En 550 år gammel historie

Lysekronen kan dateres helt tilbage til middelalderen (500-1500 e.kr.), hvor man på et maleri fra 1460 kan se en installation, hvor man har lavet et trækryds med en pig gennem enden af hver arm, hvorpå der er fastgjort et vokslys, som var det man havde dengang. Trækrydset blev hejst op i loftet med et reb eller en kæde, og dermed havde man defineret en lysekrone, som værende en forgrenet dekorativ lyskilde fastgjort i loftet. Nogle af disse anordninger blev desuden monteret med små rosetter omkring vokslyset til at opsamle løbende voks.

Selvom anordningen var meget simpel, var den mest brugt blandt de rige og adelige, og gennem årene blev den væsentligt forfinet. Lysekronen blev større, fik længere arme og blev mere og mere dekoreret med diverse vedhæng. Senere begyndte man at støbe lysekroner i metal. Det gav bl.a. nogle muligheder for at lave lange, buede arme og give lysekronen flere arme, som kunne holde flere lyskilder. Vokslyset blev skiftet ud med stearinlys og langt senere gas. Fremstillingen af lysekronerne var meget kostbar og gennem flere århundrede forblev den et status symbol forbeholdt de rige, adelen og kirken.

I det 17. århundrede var det derfor helt naturligt, at kæmpe store og meget kostbare lysekroner blev et helt naturligt element i den spirende barokke kulturperiode (1600-1730), som udsprang fra den romersk-katolske kirke. Perioden kendetegnede sig ved storslåethed, overflod og drama i både arkitektur, indretning, kunst og musik. De støbte lysekroner i metal eller udskåret og forgyldt træ var større og mere pompøse end nogensinde før. De var udsmykket med glasprismer eller prismer i blykrystal pga. materialets evne til at bryde og sprede lyset.

I slutningen af 1800 tallet i forbindelse med udbredelsen af elektrisk lys blev flere lysekroner omdannet til elektricitet. De blev mere almindelige og lysekronen som statussymbol blev derved forringet.

I dag er lysekronen ikke længere et status symbol forbeholdt de rige. Lysekronen bliver brugt som et dekorativt element i indretningen i såvel private hjem, som hoteller og restauranter mm. Anvendelsen af lysekroner i indretningen har mere karakter af at ville skabe en unik stil og kan stadig tilføre et rum et strejf af storslået elegance. Der er dog også en tendens til at lysekroner i farvet plast vinder mere og mere accept i boligindretningen. Det giver et noget mere funky udtryk, men samtidig noget fornyelse i lysekronens ca. 550 år lange historie. Lysekronen har således overlevet gennem mere end 550 år, så mon ikke den tager et par 100 år mere.