Økologisk babytøj

Rigtig man mødre går op i at deres små børn har økologisk babytøj. Desværre er der lige så mange som tager fejl af de forskellige mærkninger i tøjet.

GOTS

Hvis man vil købe økologisk babytøj, som er produceret miljømæssigt korrekt skal man gå efter GOTS-mærkningen i tøjet. Den mærkning har det svenske mærke ByJezz blandt andet.

GOTS står for Global Organic Textile Standart, og som navnet antyder er det et mærke som er kendt over hele verden. Det er det ledende inden for mærkning af ækologisk tøj.

Tiltro til tekstiler

Mange forveksler Sundhedsmærket “tiltro til tekstiler”, som følger øko-tex standarterne, for også at være økologisk. Men Øko-tex standarterne handler ikke om økologi, men om at mindske kemikalier brugt ved fremstillingen. Så tøjet ikke giver hudirretationer, allergi eller f.eks kræft. Idet mærket ligger stor vægt på at der ikke må bruges kræft fremkaldende stoffer ved fremstillingen af tøjet. Derfor bliver mærket også kaldt et sundhedsmærkning og ikke en miljømærkning.

Det danske børnetøjsmærke Pippi, følger øko-tex 100 standarterne og har sundhedsmærkningen “tiltro til tekstiler” i deres børnetøj. De har også børnetøj til nyfødte, som også overholder øko-tex 100 standarterne. Der er skærpede krav for tøj til børn under 3år, for at de kan få mærkningen, angiveligt fordi børn under 3 år er mere udsat, og deres hud mere modtagelig over for de forskellige kemiske stoffer som bruges ved fremstillingen af børnetøj.