Skridsikre gulve er lig med sikkerhed for dig og familien

Glatte gulve i hjemmet og på arbejdspladsen øger risikoen for farlige situationer og faldulykker. Et af de mest effektive midler til at mindske denne type risiko er skridsikre gulve.

‘Skridsikker’. Ordet er ifølge både statslige og kommunale organisationer centralt i kampen for at mindske antallet af faldulykker – både på hjemmefronten og på arbejdspladsen.

Begge steder er glatte gulve en stor årsag til, at der rundt om på landets skadestuer hvert år registreres omkring 30.000 faldulykker.

Det betyder, at at netop faldulykker er den langt oftest forekommende type ulykke. De udgør således op mod en sjettedel af alle registrerede ulykker.

Uheldene finder ofte sted, hvis gulvet er blevet glat på grund af for eksempel spildt vand eller olie. Dette kan eksempelvis forekomme i arbejdsrum eller køkkener.

Ifølge Arbejdstilsynet er en del af løsningen på dette problem at have et skridsikkert gulv. Tilsynet advarer samtidig mod faren forbundet med faldulykker . .

“Alvorligheden af ulykkerne spænder fra knubs til voldsommere læsioner, især hvis man rammer en skarp kant i faldet eller i øvrigt falder uheldigt. Arbejdsmiljøreglerne kræver, at gulvbelægningen – herunder dens hårdhed og skridsikkerhed – skal være egnet til det arbejde, der udføres i arbejdsrummet,” slår Arbejdstilsynet fast i en vejledning på sin hjemmeside og fortsætter:

“Gulvbelægningen bør have en høj skridfasthed, hvis der er risiko for at spilde væske og fedt. Skridfasthed vil sige, at belægningen giver stor friktion i forhold til skosålerne. Der er ikke standarder for belægningers skridfasthed, men der findes gulvbelægninger, som både har en høj skridfasthed og er rengøringsvenlige.”

Et eksempel på denne kombination af egenskaber er de moderne skridsikre underlag som virksomheden Altro har udviklet gennem de seneste år.

Skridsikkerhed er også et af nøgleordene for Komiteen for Sundhedsoplysning, der i rapporten ‘8 Anbefalinger til forebyggelse af Ældres Faldulykker’ kortlægger de faktorer, som  øger  risikoen for fald hos ældre.

Komiteen fokuserer på, at manglende skridsikkerhed i ældres foretrukne fodtøj kan være en medvirkende årsag til fald hos de ældre.

Den samme melding høres hos blandt andet Viborg Kommune, der på sin hjemmeside anbefaler, at ældre går i skridsikkert fodtøj for at undgå faldulykker.

Igen findes der en anden løsning – de moderne skridsikre underlag, som kombinerer komfort med stor sikkerhed.

Det er langt fra kun Arbejdstilsynet, Viborg Kommune og  Komiteen for Sundhedsoplysning, som fokuserer på skridsikkerhed.

Ud over de nævnte vejledninger og råd findes der en lang række andre udgivelser, der dækker stort set alle sektorer, der findes. Igen og igen er der tale om den samme grundregel for at undgå faldulykker: Der er behov for gulve, der er skridsikre.