SORT / HVID BILLEDER TIL DET MODERNE HJEM – IMotive.dk

Stil og indretning i vores hjem har ændret sig drastisk i løbet af årene. Det er tydeligt at se udviklingen fra 60’ernes og 70’ernes hyggelige indretning med stor fokus på farvevalg, og hvordan farverne spiller sammen til det moderne hjem, som vi kender i dag, hvor alt skal være stilrent, simpelt og gerne i sort og hvidt. Datidens indretning har ihvertfald ikke været bange for farver.

Nogle mennesker vil måske påstå, at vi bevæger os i den forkerte retning med hensyn til den minimalistiske indretning af vores hjem. Men dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Ved at have store åbne rum og værelser, bliver de enkelte ting gjort mere tydelige, så det bedre kan falde i øjnene. Forestil dig at gå ind i et stort åbent værelse med minimalistiske møbler og sort/hvid billeder på væggen. Hvad ville skabe det største blikfang i dette tilfælde? Billederne på væggen i sort/hvid kombineret med et værelse, der farvemæssigt spiller sammen med billederne. Her springer detaljerne frem i de sorte/hvide billeder, som man ellers ikke ville have lagt mærke til, hvis værelset ikke var minimalistisk. Et engelsk ordsprog siger: “The devil is in the details”, hvilket betyder, at det er detaljerne, der er vigtige.

Noget der også spiller en betydelig rolle i indretningen af vores hjem i dag, er prestige. Penge spiller stadig en meget stor rolle i vores liv. Vores møbler og andre materielle ting i vores hjem skal helst være kendte designermærker, der udstråler penge, magt og kontrol. Det er dog ikke nødvendigt at bruge en stor sum penge på sin indretning, og det er langtfra alle der har råd til det. At ens indretning skal være simpel og stilren, er ikke ensbetydende med, at det skal være dyrt. Sort/hvid billeder til væggen kan være med til at udstråle samme klasse og prestige som dyre design mærker, og kan på samme tid give dit hjem en unik personlighed.

MEN HVORFOR SPILLER SORT/HVID SÅ GODT SAMMEN ? 

Hvid er i naturen sneens farve, hvilket får farven til at virke kølig. Derfor har farven en påvirkning på synssansen, hvilket medfører til fysiologiske reaktioner, og påvirker os psykisk. Hvid opleves som værende kold og afvisende, men samtidig er hvid også det reneste og den mest oplyste/oplivende farve. I mange religioner bliver hvid forbundet med det guddommelige, da hvid symboliserer renhed og klarhed. Dog hentyder farven til døden i de asiatiske lande, da døden for buddhisterne er en overgang til nyt liv. Her i vesten er hvid et symbol på fred, sandhed og uskyldighed. Derfor er konfirmations-, bryllups- og dåbskjoler oftest hvide i farven. Hvid er ofte foretrukket som en baggrundsfarve på billeder/hjemmesider, da dens neutrale, lyse, rene og lette fremtoning hæver de andre farver. Med alle de træk som hvid har, står den i kraftig kontrast med den sorte farve.

SORT ASSOCIERES DERIMOD MED DET DYSTRE, SKJULTE ELLER DET TRUENDE, LIGESOM SORTE SKYER ?

Hvis man ser fysiologisk på det, dæmper den sorte farve vores puls, og kan trykke vores sindsstemning ned grundet af dens lave lysenergi. I mange religioner bliver sort et symbol på dødens farve. Men sort er meget mere end det truende, dystre og det nedtrykkende. Sort symboliserer også autoritet, magt og myndighed, såsom sorte jakkesæt, præstekjoler eller sorte ministerbiler. Sort bliver i andre kontekster også forbundet med elegance, da aftenkjoler og jakkesæt i årtier har været foretrukne til fine selskaber.

Sort bliver ofte anvendt som baggrundsfarve på enten billeder eller hjemmesider, da det fremmer de øvrige farver på billedet/hjemmesiden

Når vi ved dette om den sorte og hvide farve, kan vi komme frem til, at hemmeligheden bag samspillet mellem sort og hvid er volume. En sort figur på en hvid baggrund vil skabe et større indtryk fremfor et hvidt billede på en sort baggrund. Selvom sidstnævnte godt kunne fungere, er det den sorte farve, der skal komplimentere den hvide, og ikke omvendt. Denne symbiose mellem sort og hvid, især sort-hvide billeder på væggen, giver en speciel  oplevelse og farvespil. Her kan andre farve blive fremhævet, hvilket giver dem mere styrke.