Tænker du på sikkerhed, når du betjener din plæneklipper?

Gode råd er dyre, hvis uheldet allerede har været ude. Derfor er det både sjovere og langt mere sikkert, at være præventiv og undgå skader i forbindelse med havearbejdet.

For når man arbejder med skarpe redskaber og maskiner, er man nødt til at tage forbehold for egen og andres sikkerhed – særligt fordi det ofte er familiens unge, der får opgaven, og mangler den naturlige respekt for maskiner og værktøj.

Særligt hvis du har gjort et godt plæneklipper tilbud og skal ud og plæneklipperen er en kraftig maskine, der bør behandles med omhu. Derfor er det en god idé, at tænke over følgende sikkerhedstips, når du arbejder med en græsslåmaskine, så der ikke opstår kedelige uheld.

Husk at vedligeholde

Det er ikke sjovt at vedligeholde, men ikke desto mindre er det en god idé. Ud over at du potentielt forlænger maskinens levetid, så har du også mulighed for at få fjernet små sten, træstykker og andre mindre dele, så de ikke kommer til at udgøre en fare som potentielt udfarende projektiler fra plæneklipperen.

Brug ordentligt fodtøj og pas på øjne og ører!

Når du slår græs, er det farligt at gøre det i sandaler eller badetøfler. Og selvom det er varmt, gør du kun dig selv en bjørnetjeneste, hvis du giver efter for varmen og slår græs i usikkert fodtøj. Du bør nemlig kun betjene din plæneklipper iført sikkert og solidt fodtøj.

Det er dog ikke kun dine fødder, du bør beskytte. Sørg for at bære et par gode beskyttelsesbriller – gerne af polycarbonat – som holder uvelkomne splinter, stumper og stykker fra øjnene.

Sidst men ikke mindst, bør du alliere dig med et godt høreværn. Typisk betjener man sin plæneklipper længere tid af gangen, hvilket belaster ørerne. Det kontinuerlige, høje decibelniveau kan giver gener, hvorfor det anbefales at bruge ørepropper eller høreværn. Sidstnævnte kan sågar fås med radio, hvis man vil have lidt ekstra underholdning til opgaven.

Kør kun lige op og ned ad skranter og skråninger

Når du skal klippe græsset på dine skranter eller skråninger, skal du sørge for kun at køre lige og og forsigtigt ned igen. Hvis du klipper dem på langs, risikerer du at din plæneklipper vælter på grund af ubalance.

Sluk altid din plæneklipper

Uanset om du bare lige skal fjerne en klump græs ved afkastet eller justere et hjul, skal du ALTID sørge for at slukke dine græsslåmaskine inden! Uheld opstår fordi folk vælger den hurtige løsning, og ikke slukker maskinen ordentligt, men det er decideret farligt at komme hænderne i nærheden af den tændte maskine, så gør det aldrig.

Fjern snavs med en pind

Når du fjerne græs, blade m.m., så brug en pind. Kom aldrig dine hænder tæt på klingen – den kan være skarp!

Sids, men ikke mindst: Instruer dine børn grundigt!

Hvis dine børn eller teenageren i huset skal betjene græsslåmaskinen, så sørg altid for at oplyse dem om alvoren i at betjene sådan en maskine. Det er vigtigt, at de lærer at begå sig omkring maskiner og redskaber med den respekt, der er påkrævet.

 

PS. Mangler du redskaber til hus og have?

Hvis du for resten mangler gode redskaber eller havemaskiner, så besøg Agrotek. Her får du både gode maskiner og gode råd til dine arbejdsopgaver i hus og have.